2013. szeptember 30.

Kicsit optimistábbak lettek az emberek

Furcsa mód az európaiak között több a bizakodó, míg a feltörekvő piacokon nő a reménytelenség. A magyarok még mindig a hátsó régióban kullognak.

Furcsa mód az európaiak között több a bizakodó, míg a feltörekvő piacokon nő a reménytelenség. A magyarok még mindig a hátsó régióban kullognak.

Lassú kilábalás, időleges bizakodás

Nyár végén az emberek 39 százaléka minősítette jónak hazája gazdasági teljesítményét - derül ki az Ipsos 25 országra kiterjedő, 19 ezer fő megkérdezésével készült kutatásából. Az év során eddig inkább 36 százalékon állt ez a mutató, így javulás látszik, bár még mindig nincs szó különösebb optimizmusról.

Az Ipsos szerint a hangulatgörbe alakulása is azt mutatja, hogy a válságból való kilábalás hosszú és nehézkes folyamat, a válsággörbe leginkább most L alakúnak tűnik, az optimizmus-hullámok csak időlegesek.

2012 túlnyomó részében 37-39 százalék értékelte jónak országa gazdasági helyzetét, az őszi-téli hónapokban viszont enyhén romló tendenciát tapasztaltak: 35-36 százalék minősített pozitívan. Idén 36 és 39 százalék között mozognak az elégedettséget kifejező adatok.

Az összhangulat kismértékű javulása leginkább az európai fogyasztók bizakodásának köszönhető, míg a BRIC-országokban pesszimistábbak lettek a megkérdezettek. Egészében nincs azonban szó óriási fejlődésről, mivel ezek az adatok kb. a 2010-es szinttel, azaz a legdühöngőbb válságidőszakban mértekkel egyeznek meg.

forrás: Ipsos

Európa optimistább, a feltörekvő piacok letörtek

Az európai megugrás annyiban látványos, hogy az év eleji 20 százalékról sikerült 35 százalékra felkúsznia a kontinensnek. A norvégok, a svédek és a németek elégedettsége már korábban is kimagasló volt, és az utóbbi hónapokban még egy keveset felfelé mozdultak. A britek és a belgák körében az átlagosnál jelentősebb mértékben javult a gazdasági közhangulat. Az idei nyáron elmozdultak közérzeti mélypontjukról a lengyelek, az olaszok és a spanyolok is, igaz, az utóbbi két ország továbbra is az elégedettségi lista sereghajtója.

Lassú ütemben, de fokozatosan növekszik az észak-amerikaiak sikerérzete: két évvel ezelőtt 15, egy éve 28, most pedig 34 százalék tekinti rendben lévőnek az Egyesült Államok gazdasági teljesítményét - olvasható az Ipsos összefoglalójában.

A reményvesztés leginkább a latin-amerikai és a BRIC államokban érzékelhető. A brazilok körében az országuk gazdaságával elégedettek aránya az év eleji 55 százalékról 28 százalékra csökkent. Ha nem is ilyen mértékben, de 2013-ban Argentínában, Kínában és Indiában is romlott a helyiek gazdasági közérzete (13, illetve 6-6 százalékponttal).

forrás: Ipsos

Kicsit javultunk, de a végén kullogunk

A magyar gazdaságot 2010-ben átlagosan 8 százalék értékelte sikeresnek, 2011-ben és 2012-ben jellemzően 4 százaléknyian formáltak kedvező véleményt. A magyar gazdasági közhangulat is javult valamelyest 2013-ban: az év első harmadában 6-8 százalékunk értékelte kedvezően a nemzetgazdaságot, az elmúlt hónapokban viszont 10-13 százaléknyian. A pozitív fejlemények ellenére az országok közérzeti rangsorában továbbra is a 22. helyen állunk a 25 országból álló mezőnyben.

 

Az ábrák nagyobb méretben elérhetőek alább, a kapcsolt dokumentumban.

Kapcsolódó dokumentumok