Hogyan fogjuk kiszámíthatóbbá és egyszerűbbé tenni az elektromos autók töltését? Milyen okosmegoldással fogunk fényt vinni az otthonainkba? Hogyan birkózunk majd meg az elektromos autóhasználat kihívásaival? Ilyen és ehhez hasonló, a gazdaságot éppúgy, mint mindnyájunk életét érintő kérdésekre adtak kreatív választ az immáron harmadik alkalommal kiírt MVM Edison pályázat nyertesei. (x)

Az MVM Csoport által életre hívott Edison program év elejéig várta az ország legizgalmasabb, a jövő szempontjából legígéretesebb, egyben kreatív, piacképes, környezetbarát és energiahatékony fejlesztéseit.

A szakmai zsűri elsőkörös értékelései alapján nyolc csapat kapta meg a lehetőséget, hogy részt vegyen a Smart Future Lab Zrt. (SFL) által megszervezett képzési programban, amelynek zárásaként mindannyian prezentálhatták ötleteiket a nagyszabású fináléban.

Az MVM Edison program zsűritagjai voltak:

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója

Márton István, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója

Rehus Péter, az IBM Magyarország országigazgatója

Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary vezetője

Csendes Olivér, a Pioneers Ventures befektetői hálózat vezetője.

Napelemes hajó (Toaster), üzleti célú autómegosztó (City Smart), e-töltést optimalizáló rendszer (InCharge), okoslámpa (Magnelit), "ipari napóra" (Alfaped), okoskonnektor (SmartConnect), a villanyautók töltését szabályozó megoldás (MET3R ZenCharge), illetve komplex energiahatékonysági rendszerek (EnerGo) is szerepeltek az MVM Edison start up verseny 2019 döntős csapatainak innovatív ötletei között. Közülük került ki az a három szerencsés nyertes csapat, akik aztán lehetőséget kaptak arra, hogy az akár 50 millió forint értékű magvető befektetéssel és akcelerációs szolgáltatások igénybevételével megváltoztassák az életünket.

A kiválasztás során kiemelt szempont volt, hogy az energetikai szektort célzó pályamunkák széles körben hasznosítható megoldást kínáljanak, valamint – megfelelő anyagi és szakmai támogatással – piaci körülmények között is értékesíthetőek legyenek.

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója

A verseny során olyan kezdeményezéseket kerestünk, amelyek valós problémákra kínálhatnak megoldásokat, könnyebbé tehetik az MVM ügyfeleinek mindennapjait, illetve hatékonyabbá tehetik a hazai energetika működését. A szakmai zsűri által legjobbnak talált három nyertes csapat olyan kivitelezhető innovatív megoldásokat prezentált, amelyek nagyban hozzájárulhatnak stratégiai fontosságú törekvéseinkhez

– mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Végül egy villanyautók és légkondicionálók üzemeltetési igényét okosan elosztó szabályozó technológia, egy mágneses, moduláris okoslámpacsalád, illetve egy, az elektromos autóhasználat kihívásaira fejlesztett teljes körű applikációs megoldás nyerte az MVM Edison 2019 energetikai start up versenyt. A legjobbnak ítélt három projekt ötletgazdái egy tanulmányutat is nyertek az IBM franciaországi dizájnközpontjába, valamint egy 3 millió forint értékű kommunikációs csomagot, ami lehetőséget biztosít kommunikációs stratégia alkotására, arculattervezésre, de akár piackutatásra is, amelyek nélkülözhetetlen elemei egy sikeres vállalkozás beindításának.

A MVM Edison nyertes start upjai:

InCharge

Minden, elektromos autóval járó sofőr találkozhatott már azzal a „problémával”, hogy egy hosszabb út során töltenie kell járművét. Az ezzel összefüggő, a hatótávot, a megfelelő töltő megtalálását, illetve a tankolás közben elérhető időtöltéseket illető kérdésekben nyújt segítséget az InCharge által kínált szolgáltatás. Az alkalmazás funkciói kiszámíthatóvá és egyszerűbbé teszi az elektromos autók töltését a felhasználók számára, az üzemeltetőket pedig segíti töltőik kihasználtságának növelésében. A csapat célja egy olyan, teljes körű applikáció fejlesztése, amellyel gyorsan és egyszerűen tervezhetővé válik bármilyen utazás, figyelembe véve az elektromos autó adatait, a töltőhálózatot, az időjárási körülményeket, illetve az útviszonyokat is. A csapat minden tagjához közel áll az energetika, ezért egyértelmű volt számukra, hogy az MVM EDISON start up versenyére nevezzék projektjüket. Céljuk, hogy az ötlet fázisból egy befektetésre, piacra lépésre kész projektté váljon elgondolásuk.

Csapattagok: Kálmán Kornél, Kertész Dávid, Putti Krisztián, Tóth Zsófia, Tóth Bence

Magnelit

Manapság minden testreszabható és okos, miért ne lehetnének a lámpák is ilyenek? A Magnelit csapat egy mágneses, moduláris okoslámpa családdal nevezett a versenyre. A fényforrás mágneses modulokból épül fel, ezek szabadon, szerelés nélkül variálhatók, így az eszköz más és más formát, funkciót tölthet be. Lehet függő, mennyezeti, álló és fali, készülhet fából, kőből, fémből vagy akár textilből, annak érdekében, hogy minden egyedi igényt kielégítsen. Az okos világítási modul lehetővé teszi, hogy a lámpákat mobileszközzel, akár egy okos otthon részeként hangvezérléssel lehessen ki- és bekapcsolni, időzíteni, fényerőt állítani, aktiválni a beprogramozott világítási sémákat, hangulatfényeket, de akár órának és ébresztőnek is használható a termék. A csapat célja a sorozatgyártás és a külföldi piacra lépés, hogy a lehető legtöbb ember otthonába csempészhessenek némi játékos egyediséget.

Csapattagok: Pánczél Patrícia, Berger Dániel, Kismartoni Zsolt

MET3R ZenCharge

Egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos autók, tömeges elterjedésükre azonban a villamosenergia hálózatok még nincsenek felkészülve. Éppen ezért sok milliárdos hálózatbővítésre, vagy éppen okos szabályozó technológiákra lesz szükség – éppen az utóbbi körbe tartozik a Zencharge fejlesztése. A találmány a villanyautók töltését szabályozza, a versengő töltési igények elosztásával. Az üzemeltetőket mindez segíti töltőik kihasználtságának növelésében, illetve lehetővé teszi, hogy például a lakóház áramellátását se terhelje túl az e-járművek töltése. A Zencharge teszteléséhez egy energiaszolgáltató partnert keresnek a fejlesztők, partnerük segítségével a rendszert működés közben is szeretnék kipróbálni. Ha sikerül továbblépniük, jövőre elkezdenék az értékesítést a nyugat-európai és az észak-amerikai piacon, ott ugyanis magasabb az e-autók koncentrációja, így az fejlesztők által megoldani kívánt problémák is gyakrabban merülnek fel.

Csapattagok: Pesti Csaba, Kenessey Tamás, György Levente, Sipos Bence

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

4 órája

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.