Az Y (vagy millenáris) generációval kapcsolatban számos tévképzet él a köztudatban – állítja az Economist Group kutatása. Így például azt gondolják róluk, hogy nem érdeklődőek és csak önmagukkal vannak elfoglalva. Márpedig ez a generáció fogja meghatározni a marketing, a média és a technológia közeljövőjét, ezért érdemes közelebbről megismerni őket.

A kutatócsoport két jól elkülöníthető szegmenst határozott meg körükben: a felerősítőket (amplifiers – szinte celebritás-státuszban lévő véleményvezérek, a korcsoport mindössze 1 százaléka) és a Gen-narrátorokat (Gen-narrators), melyek közül az utóbbiakban látják annak lehetőségét, hogy a márkák nagykövetei legyenek közvetlen környezetükben és a tágabb közösségben is. A londoni Advertising Week Europe fesztiválon bemutatott kutatási eredmények ugyan az Egyesült Királyság-beli adatfelvétel alapján mutatták be a helyzetet, de az előadók szerint a trendek világszerte érvényesek.

A Gen-narrátorok a korcsoport 19 százalékát teszik ki. A technológia, politika, üzleti élet, pénzügyek és a környezet iránt mutatnak érdeklődést, társaságuk pedig – tudásuknak és hitelességüknek köszönhetően - jellemzően ki is kéri a véleményüket azokban a kérdésekben, amelyek érdeklődésük fókuszában áll. Nem csupán kortársaiknál, de a korábbi generációk véleményvezéreinél is intenzívebb hírmédia-fogyasztók. A hagyományos médiumokat a hitelességük és elfogulatlanságuk miatt választják, ha valami igazán fontos történik, annak – az igazságot keresve - a klasszikus felületeken is utánanéznek. (Az ő esetükben már a hagyományos források is gyakran online médiumok, mint a BBC vagy a Guardian weboldala.)

A szegmens tartalomkurátori (kulturális DJ) szerepet is felvesz: az általuk fogyasztott és hitelesnek talált tartalmakat gyakran vizuális formában, saját egyéniségüket is hozzáadva alkotják újjá. Ezzel határozott céljuk a jövő alakítása és a számukra fontos ügyek képviselete, előmozdítása.

A Gen-narrátorok márkatudatosak és a termékekkel kapcsolatos véleményüket hajlamosak is megosztani a követőikkel. Azonban nagyon válogatósak, és a márkák terén is az egyéniségüket szeretik hangsúlyozni. Azonban ha jó okot adunk arra, hogy szeressék a termékünket, és szabad kezet a véleményük kifejtéséhez, hitelességükön és elismertségükön keresztül kiváló nagykövetei lehetnek a márkánknak.

Forrás: The Economist Group: Meet the Gen-narrators