2015. november 27.

Kína és az arab világ hajtja a reklámpiacot

A mobil lassan több hagyományos szektort is megelőz – áll a Warc egy évtized változásait elemző riportjában.

A Warc nemzetközi reklámtrend-jelentése rávilágít, hogy az elmúlt évtizedben Kína reklámpiaca fejlődött a legnagyobb ütemben: a globális növekedés 25 százalékát adta (miközben az ország reklámköltésnek 80 százaléka ebben az időszakban teremtődött meg).

A lista második helyén a pánarab piac áll (a Közel-Kelet, Izrael kivételével): itt 2005 és 2014 között 12,6 milliárd dolláros növekedést regisztráltak, elsősorban a tévéreklámoknak köszönhetően.

Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államokban csökkenést mutat az egy főre eső reklámköltés. Az egy főre jutó reklámköltésben Hong-Kong vezet, 773,5 USD-vel. Az Egyesült Államok az ötödik 513,1 dollárral.

A csatornák közül egyedül a televízió és az internet tudta növelni részesedését az évtized során: előbbinél 4, utóbbinál 6 százalékpontos a növekedés mértéke, így 40, illetve 26 százalékon állnak a 2014-ben 19,6 milliárd dollárosra becsült globális piacon.

A jelentés a mobil fontosságára is rávilágít: már most minden ötödik reklámdollárt mobilhirdetésre költenek, év végére pedig a szegmens megelőzheti a közterületet és a magazinokat is.

A Warc jelentése – regisztrációval – innen tölthető le.