2011. október 14.

Kivágták a csehek a comScore-t

A kutatócég nem teljesítette a vállalásait, így továbbra is a Gemius mér a szomszédos piacon.

A kutatócég nem teljesítette a vállalásait, így továbbra is a Gemius mér a szomszédos piacon.

A Gemius nyerte Csehországban az online közönségmérési tendert, melyet a SPIR nevet viselő helyi iparági szervezet írt ki. Eredetileg a comScore volt a győztes, ám leváltották, mert a kutatócég késlekedett a kivitelezéssel, illetve a kutatási projekt soron következő szakaszainak megvalósítására tett vállalásainak sem tudott eleget tenni.

Az online közönségmérési tendert a SPIR 2010-ben írta ki, ezen a Gemius-Mediaresearch, a  comScore, a Data Collect és a TNS Aisa indult. A comScore győzelme után több hónapos tárgyalássorozat indult, ennek sikertelensége és a késedelmek nyomán döntöttek a felülvizsgálat mellett.

"Sajnálatos módon, miután részletesen elemeztük a comScore által kínált módszertant és technológiát, megállapítottuk, hogy néhány elvárásunknak nem fognak tudni megfelelni az elvárt határidőn belül. Továbbá, a comScore-ral történő együttműködés során nem lennénk képesek az ügyfeleink által megszokott szolgáltatási színvonal fenntartására. Tehát úgy határoztunk, hogy a NetMonitor következő szakaszát korábbi partnerünkkel, a Gemius-szal együttműködésben folytatjuk" - nyilatkozta Kateřina Hrubešová, a SPIR ügyvezető igazgatója.

Az új kutatási periódus 2012 januárjában indul és három évre szól. Az adatszolgáltatás a weboldalak mérésére, a mobileszközök internetforgalmára, multimédia tartalmakra és alkalmazásokra irányul. Több újítást is tartalmaz, ezek egyike az új adatfeldolgozási módszertan, amely lehetővé teszi a weboldalak havi forgalmi adatainak az internetező közönség szociodemográfiai adataival történő összefűzését. Ezt elsőként a cseh és a szlovák piacon vezetik be.

A comScore tendergyőzelméről idén májusban tett bejelentést a SPIR. Akkor a szervezet elnöke elsősorban a nemzetközi tapasztalatot és a helyi igényekkel kapcsolatos rugalmasságot hozta fel fő érvként a kutatócég mellett.