2012. augusztus 28.

Kivásárolná a Ringier-t a Népszabadságból a Szabad Sajtó Alapítvány

Korrekt ajánlatot kapott a többségi tulajdonostól az alapítvány, tájékoztatta a HVG-t annak kuratóriumi elnöke.

Korrekt ajánlatot kapott a többségi tulajdonostól az alapítvány, tájékoztatta a HVG-t annak kuratóriumi elnöke.

"A Ringier korrekt ajánlatot adott, és a Szabad Sajtó Alapítvány a svájci kiadó kérésének megfelelően még hétfőn válaszol az ajánlatra" - tájékoztatta a HVG-t a hétfői ülést követően Kránitz László, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A HVG szerint az ajánlat lényege, hogy a svájci kiadó tartozásmentesen adná át Népszabadság Zrt.-ben birtokolt 70 százalékos tulajdonrészét a jelenlegi kisebbségi tulajdonos alapítványnak.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány egyértelmű vételi szándékát fejezte ki a Ringier-részesedés megvételével kapcsolatban. A HVG szerint az ajánlat közvetlenül a Ringier AG-től, azaz a svájci anyacégtől érkezett.

Mindössze egy héttel ezelőtt még Csintalan Sándor, volt MSZP-s honatya és ex-HírTV-s műsorvezető jelentette be vételi szándékát, mondván, fontos számára a sajtó pluralitása. A Szabad Sajtó Alapítvány már ekkor világossá tette, hogy a szóban forgó 70 százalékos részre elővásárlási joga van, és a beleegyezése nélkül a Ringier nem köthet mással üzletet.

A Ringier még tavaly decemberben erősítette meg azt az újságírói értesülést, hogy valóban tárgyal az alapítványi 27% átvételéről. Később úgy lehetett tudni, hogy a szerződés készen áll, már csak aláírásra vár. Ezt erősítette az is, hogy a Ringier több olyan átalakítási lépést tett, amely a két kiadó szorosabb együttműködését feltételezi.

Ehhez képest a HVG idén júliusban arról számolt be, hogy változhatott a terv: a maradék rész felvásárlása helyett meglévő tulajdoni hányadát is eladná a Ringier. A médium felvetette: az események mögött az NMHH kívánalmai állnak, de az a kitétel, hogy "a változások a Ringier svájci központjában következtek be", más okokat is valószínűsíthet. A Ringier egyébként idén áprilisban kapott új vezérigazgatót.