2014. november 17.

Kommunikáció a Z generációval

A Pécsi Tudományegyetem oktatói, kutatói által szervezett november 20-ai konferenciát online is közvetítik majd.

A Pécsi Tudományegyetem oktatói, kutatói által szervezett november 20-ai konferenciát online is közvetítik majd.

A Z generációval foglalkozó irodalmak és a kutatások alapján elmondhatjuk, hogy a 15-24 közötti fiatalok alkotta generáció egyedi nyelvvel és kommunikációs stílussal rendelkezik, továbbá azt, hogy kommunikációs eszközhasználatuk is igen jellegzetes, egyedi. Ennek megfelelően a generáció aktivizálása, illetve a velük való kommunikáció csak akkor lehet sikeres, ha megismerjük és meg is értjük e csoport jellemzőit.

A Z generáció egyedisége abban is rejlik, hogy életük szerves része az ICT (információ-, és kommunikáció technológia), és a digitális bennszülöttség teljesen átalakította a fiatalok gondolkodásmódját, nyelvét, elvárásait, várakozásait. Ezzel a generációval való kommunikáció sikerének feltétele, hogy a saját nyelvükön szóljanak hozzá a márkák, hiszen a klasszikus kommunikáció nem éri el őket. Az ő nyelvük a web2-es felületeken csiszolódott, és elképesztően gyorsan változó. A gyorsaság, a vizuális élmény-, és információszerzés szintén egy alapkritérium részükről.

A Z generációra ingergazdag életmód jellemző: rövidül a figyelem, a stimuláció állandó, folyton fenntartani szükséges az érdeklődésüket, egyszerre több ingert is elviselnek, megértenek. A márkáknak lehetőségek egész tárházát be kell vetni: sokkolóak, vagy humorosak lesznek, vagy ha kell, gyerekessé válnak, ha kell, olyan érzékekre és úgy igyekeznek hatni, ahogy még senkinek nem jutott eszébe.

A figyelemfelkeltés egyik lényegi eleme a szokatlanság, a random kultúra. Elhelyezni termékeket szokatlan időben, szokatlan helyen, korlátozott ideig (pop-up). A fiatalokkal való kommunikáció megkerülhetetlen színtere maga az esemény, hiszen szeretnek részesei lenni, még ha csupán online is.

A „Kommunikáció a fiatal generációkkal - a Z és az Y generáció megszólítása” konferenciára már minden hely betelt, de az érdeklődők november 20-án 10 órától online közvetítésen is követhetik az eseményeket.