2012. április 10.

Komolyan vesszük a felelős vállalatokat

Vásárlóként és munkavállalóként is az átlagnál nagyobb súllyal esik latba a magyarok szemében, ha egy cég hangsúlyt fektet a felelősségvállalásra.

Vásárlóként és munkavállalóként is az átlagnál nagyobb súllyal esik latba a magyarok szemében, ha egy cég hangsúlyt fektet a felelősségvállalásra. Abban viszont az európai átlag alatt maradunk, hogy elfogadnánk-e kevesebb bért egy társadalmilag felelősen viselkedő cégtől. Érdekes ugyanakkor, hogy nálunk a környezetvédelem áll a kívánalom lista élén, míg európai szinten éppen a tisztességes bér - derül ki a Nielsen kutatásából.

Mind vásárlóként, mind munkavállalóként az átlagnál jobban érdekel minket, hogy egy vállalat programjában helyet kap-e a társadalmi felelősségvállalás - derül ki a Nielsen nemzetközi omnibusz kutatásából. Eszerint a magyar felnőttek több mint 60 százaléka részesíti előnyben mint vásárló vagy munkavállaló az olyan vállalatokat, amelyek nyereségükből tervszerűen visszajuttatnak valamennyit társadalmi célokra. A magyarok elvárás-listájának élén a környezet megóvása, a mélyszegénység megszüntetése és a rendes bér fizetése állnak.

Miközben a megkérdezett magyarok kétharmada (67%) vásárol szívesebben olyan vállalatoktól, amelyek programjában szerepel a társadalmi felelősségvállalás, addig az európai átlag mindössze 55 százalék. A románok 63, míg a lengyelek 62 százaléka számára tényező a céges CSR, míg a környező országok közül messze kilógnak lefelé a csehek a maguk 43 százalékával.

Abban is az európai - 54 százalékos - átlag felett vannak a magyarok, hogy munkavállalóként mennyire preferálják a társadalmi felelősségre hangsúlyt helyező cégeket. Itthon 61% számára fontos ez a tényező munkahely választáskor. Érdekes, hogy az európaiak 19 százaléka alacsonyabb bért is elfogadna ilyen munkaadóknál, a magyaroknak viszont csak 12 százaléka lenne hajlandó egy ilyen engedményre. Abban viszont már hozzuk az európai átlagot, hogy mekkora arányban vagyunk hajlandóak többet fizetni azokért a termékekért, szolgáltatásokért, amelyek közcélokat támogató cégektől származnak. A magyarok 32 százaléka tesz így, ez egyezik a 28 európai piac átlagával.

Abban már eltérés tapasztalható, hogy mely társadalmi célok a legfontosabbak. A magyarok listáján a környezet megóvása (65 százalék), a mélyszegénység és az éhezés megszüntetése (62%), a rendes bért fizető munkahelyek létesítése (59%) és az ivóvíz elérhetőségének növelése (56%) szerepel az élen. Ezeket a természeti csapások következményeinek enyhítésében való közreműködés (44%), a kkv-k támogatása (43%), illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések, rák, krónikus tüdőbaj, diabétesz és hasonló "népbetegségek" leküzdésében való részvétel (42%) követi. Az európai átlag alapján viszont a rendes bért fizető munkahelyek létesítése áll az élen (66%), ezt a környezet megóvása (61%), a mélyszegénység és éhezés megszüntetése (50%), illetve a kkv-k támogatása (50%) követi.

"Kutatásunk feltárta, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalását Magyarországon a fogyasztók jelentős része pozitívan ítéli meg, más országokhoz hasonlóan. Ezért a piaci szereplőknek fontos megismerniük, hogy kik ezek a fogyasztók. Ugyanis nekik köszönhető, ha a vállalatok szociális, üzleti és marketing célokat is szolgáló erőfeszítései maximálisan megtérülnek" - mondta el Szalókyné Tóth Judit, a Nielsen ügyvezető igazgatója. "Ahhoz, hogy egy vállalat eladásaira a közcélok érdekében kifejtett aktivitása hatást gyakoroljon, a fogyasztóknak először meg kell ismerniük egy cég erőfeszítéseit a társadalmi felelősségvállalás terén. A Nielsen tapasztalatai szerint a marketing ezirányú hatékonyságának növeléséhez a közösségi média egyre több országban kulcsfontosságú eszköz" - tette hozzá.