2011. március 24.

Könnyen dobálóznak a ″magyar termék″ szlogennel a kiskerláncok

A GVH több eljárást is indít egyes kereskedelmi láncok megtévesztő hirdetései kapcsán. Olyan termékekre húzzák rá, hogy magyar, ahol ez nem áll meg.

A GVH több eljárást is indít egyes kereskedelmi láncok megtévesztő hirdetései kapcsán. Olyan termékekre húzzák rá, hogy magyar, amelyeknél ez nem áll meg.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanújával indít eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több kereskedelmi lánc ellen, mivel azt tapasztalta, és a fogyasztók is fokozottabban jelezték, hogy az utóbbi időben több piaci szereplő kommunikációjában szerepelt központi helyen a "magyar termék", ám a reklámozott termékek gyakran köszönőviszonyban sem voltak e pozicionálással.

Az egyik ilyen piaci szereplő a CBA franchise-rendszer tagjaként működő Hansa-Kontakt Kft., amely egyik tavaly áprilisi reklámkiadványában például a csomagolása szerint Csehországból származó Szerencsi Party étbevonót, illetve az osztrák, lengyel vagy szerb származású Tomi Kristály mosóport is magyar termékként hirdette. Egyik 2010 májusi kiadványában pedig a szlovák Camping teavajat reklámozta magyarként.

Az Aldi Magyarország "Magyar minőség" felirattal lát el számos általa forgalmazott terméket, és a feliratot nemzeti színű háttér előtt kiemelten jeleníti meg az áruházi polccímkéken, televíziós reklámokban, reklámkiadványaiban, utcai plakátokon. Emellett internetes oldalain külön az ilyen termékeknek szánt menüpontot működtet. A GVH szerint, bár ezen termékek Magyarországon nyerték el forgalomba hozatali végső formájukat, ám az alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek.

Az Auchan 2010 augusztusában "Auchan Hungarikum" szlogennel olyan termékeket jelentetett meg reklámújságjában, amelyek nem tartoznak a közismert hungarikumok körébe. A szlogennek a magyar népi motívumokkal való együtt alkalmazása a GVH szerint azt a látszatot keltheti a fogyasztóban, hogy 100 százalékban magyar terméket vásárol, azonban e termékeket valószínűsíthetően 100 százalékban külföldi tulajdonban lévő vállalkozások állítják elő. Ilyen a Rama margarin, a Globus majonéz, a Sága Foods pulykapárizsi, az Omnia kávé, a Boci csoki, a Győri keksz, a Borsodi vagy a Soproni sör is.

A Spar pedig tavaly július-augusztusban hirdetett úgy magyar termékként egyes márkákat, hogy a származási hely külföld. Ilyen a Cheeseland kördobozos ömlesztett sajt, amely Lengyelországból érkezik, illetve a Cheeseland Trappista, ami viszont Németországból.

Kutatást készített az IKEA

1 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.