2012. július 06.

Kopp Mária médiadíj

Az idén elhunyt Kopp Mária pszichológusprofesszorról nevezi el a Semmelweis Egyetem a két éve alapított médiadíját.

Az idén elhunyt Kopp Mária pszichológusprofesszorról nevezi el a Semmelweis Egyetem azt a médiadíjat, amelyet két éve alapított az intézmény az egészségügyet és az egészségtudományt érintő újságírás, hírközlés és tájékoztatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére.

Kopp Mária tudományos igazgatóhelyettesként vezette az egyetem egykor általa alapított Magatartástudományi Intézetét, nevéhez csaknem 180 tudományos közlemény fűződik. A magyar lelkiállapot és demográfia kutatójaként éveken át felméréseket végzett a lakosság egészségügyi és mentális állapotáról.

Kimutatta például, hogy a magyarok nyolcvan százaléka azt gondolja: senkire nem lehet számítani, és csak csalással, korrupcióval lehet előre jutni. Kutatócsoportjának köszönhetően kiderült, hogy a magyar férfiak korai halálának a rájuk nehezedő egzisztenciális nyomás és a stressz a legfőbb oka. A család viszont az a pozitív élményeket adó, egészségmegőrző "intézmény", amely segíthet leküzdeni ezeket a problémákat, hiszen tovább élnek azok, akiket vár valaki otthon. Számára is fontos volt, hogy kutatásait 2009-ben elhunyt férjével, Skrabski Árpáddal együtt végezte.

A Semmelweis Egyetemen végzett tudományos munkája mellett vezette a Népesedési Kerekasztal programjait, és alapítója volt a Három királyfi, Három királylány mozgalomnak. Folyamatosan tartotta a kapcsolatot az újságírókkal, rendszeres megszólalója volt a közéleti cikkeknek, tévés és rádiós összeállításoknak. Többször hangoztatta, hogy a közéleti feszültségek oldásában mediátorszerepet tölthet be a média. Az újságírók szívesen keresték, mert lényeglátó és nyitott személyiség volt, aki minden helyzetben megpróbálta a leghasznosabb, legpontosabb válaszokat adni a feltett kérdésekre.

A Semmelweis Egyetem vezetése ezért döntött most úgy, hogy Kopp Mára professzorról nevezi el az intézmény sajtódíját - olvasható az egyetem közleményében.

 

Címkék: díjak