2019. április 01.

KórházSuli már öt éve

Önkéntes diákok segítik beteg kortársaikat a tanulásban.

2014-es megalakulása óta több mint 400, betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyermek felzárkózását és visszailleszkedését segítette 1500 önkéntesével a KórházSuli Alapítvány.

Az Oktatási Hivatal jelentése szerint 2014-ben Magyarországon közel 1500 gyerek kényszerült betegség miatt magántanulói státuszba, és számuk növekvő tendenciát mutat. Bár egyre több, korábban végzetes kimenetelű betegség vált gyógyíthatóvá, a teljes felépüléshez hónapokig, akár évekig is eltartó kórházi kezelésre és otthoni lábadozásra is szükséges lehet, amely alatt is a beteg gyermekek alapvető érdeke és joga, hogy állapotuknak és képességeiknek megfelelő pedagógiai ellátásban részesüljenek.

Három pillérre épülő programjával ezen segít öt éve a KórházSuli:

1. A kórházba kerülő diákok az őket segítő kórházpedagógus vagy más szakember támogatásával kapcsolatba kerülnek egy olyan középiskolai szaktanárból és diákokból álló csapattal, akik személyre szabott, online és interaktív tananyagot fejlesztenek számukra.

2. Személyes és/vagy online mentorálás,korrepetálás: az otthonukban gyógyuló gyermekeknek egyetemisták segítenek a tanulásban mentor tanári segítség és szülői felügyelet mellett.

3. Az integrációt és inklúziót egyaránt támogató közösségépítés: közös alkotás, koncert vagy tábor ad lehetőséget a gyógyuló fiataloknak és az őket segítő önkéneseknek a kötetlen találkozásra.

A KórházSuli segítettjeinek visszailleszkedése az iskolába csak az intézmény tanárainak bevonásával történhet zökkenőmentesen. Mivel a Moodle tananyagfejlesztő-rendszer alkalmas az anyaiskolák bevonására is, ezért az alapítvány következő célkitűzése, hogy kidolgozza ennek a folyamatát. Mivel a tartós távollét idején a gyerekek digitális környezetben tanulnak, így a visszafogadó iskolák tanárainak is fel kell készülni, hogy komfortosan mozogjanak ebben a környezetben. A Telenor – a KórházSuli főtámogatója a kezdetek óta – saját digitális oktatási módszertani képzést hozott létre, amelyet januárban az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Oktatási Hivatal is akkreditált - írják. A Telenor mostani felajánlása szerint a KórházSuli segített diákjait visszafogadó intézmények pedagógusainak és önkéntes segítőinek a digitális képzését díjmentesen vállalja, azaz a visszafogadó tanárok felkészülten fogadhatják a tartós betegségből visszatérő diákokat, egy naprakész és modern digitális oktatási módszertani gyakorlat birtokában.

„Külső segítség nélkül a beteg gyermeket az otthon töltött hosszabb idő alatt egyre több veszteség éri. Bezárul számára a világ, kirekesztetté, kiszolgáltatottá válik, társas kapcsolatainak nagy részét elveszíti és megsérül legfőbb szerepköre, az, hogy ő diák. Miközben újra kell terveznie eredeti céljait, jövőjét, önbecsülése meginog. Könnyen válik motiválatlanná, és mindezek mellett együtt kell élnie fizikai fájdalmaival. A KórházSuliban olyan közösséget építünk, amelynek mindegyik tagja nyer: a segített fiatalok nem maradnak ki a tanulásból, a kortárs közösségből, segítőikből pedig olyan felnőttek válnak, akik kreatívak, csapatjátékosok, érzékenyek a társadalmi problémákra, megtapasztalják az önkéntes segítés örömét" - nyilatkozta Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője, aki előtte 15 évig dolgozott kórházpedagógusként egy gyermekonkológiai osztályon.

Az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Dr. Velkey György szerint a KórházSuli a gyermek igényeihez és betegségéhez alkalmazkodó tanítási forma, amely hatalmas újdonság a hosszan bentfekvő, tartósan beteg gyermekek életében. „A Bethesda Gyermekkórház büszke arra, hogy referenciaintézménye lehet egy ilyen széleskörű, érzékenyítő programnak. A nálunk gyógyulók és rehabilitációjukat segítő szakemberek számára is napi segítséget jelentenek a KórházSuli önkénteseinek újszerű látásmódja, tenni akarása" - nyilatkozta a főigazgató.

„Amikor ceruzát adunk a gyerek kezébe, egy idő után megtanítjuk őt ezzel rajzolni, írni, számolni. Ha ma mobileszköz kerül a kezébe, leginkább csak tétlenül, kívülállóként szemléljük, ennek pedig épp a gyerek lesz a vesztese. Úgy gondoljuk, hogy ebben nem hagyhatjuk magukra sem a diákokat, sem a szülőket, sem a tanárokat"– mondta el Mészáros Attila, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

A hazai egészségügy és oktatás elkötelezett támogatója, a Richter Gedeon Nyrt. már harmadik éve járul hozzá a KórházSuli céljainak megvalósításához. „Azért is fontos számunkra a KórházSuli hiánypótló kezdeményezése, mert önkénteseinek odaadó munkájával, odafigyelésével egyszerre segíti elő a gyermekek mielőbbi gyógyulását és azt, hogy a betegségük ne lehessen akadálya a megfelelő minőségű tudás megszerzésének és az álmaik megvalósításának" - mondta Csaba Lajos, a cég PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese.

Ismert sztárokkal kampányol a Samsung

4 órája

Nánási Pál készített magazinokba illő fotókat Dobó Ági, Henry Kettner, Kovács Rami, Ördög Nóra, Nagy Dani, Nessaj, és Török Ábel márkanagykövetekről.