2019. január 21.

Közös kötelezettségvállalás a körkörös gazdaságra

A Henkel alapító tagja az új globális ″Szövetség a Műanyag Hulladékok Megszüntetésére” mozgalomnak.

A globális kihívásokhoz globális megoldások szükségesek – ez az oka annak, hogy közel 30 műanyag és fogyasztási cikk gyártó vállalat elindította az új Szövetség a Műanyag Hulladékok Megszüntetésére (AEPW) szervezetet. A szövetség nagyszabású megoldásokat fog kidolgozni és bevezetni, hogy minimalizálja és kezelje a műanyag hulladékokat. A használt műanyagok megoldásai révén ez lehetővé teszi a körkörös gazdaság megvalósítását. A fenntarthatóság érdekében tett jelenlegi erőfeszítésekre és a körkörös gazdaság melletti elkötelezettségre építve, a Henkel az egyik alapító tagként csatlakozott a szövetséghez - írják.

"Globális fogyasztási cikk gyártó és ipari vállalatként, a Henkel hozzá kíván járulni a műanyag hulladékok megszüntetéséhez. Fenntartható megoldások kidolgozása erre a kihívásra csak úgy lehetséges, ha az egész értéklánc összefog és együttműködik: szállítók, kereskedelmi partnerek, fogyasztók és a szervezetektől a kormányzatokig mindenki" - nyilatkozta Hans Van Bylen, a Henkel igazgatóságának elnöke, a Német Vegyipari Szövetség (VCI) elnöke.

A szövetség több mint 1 milliárd USD kötelezettséget vállalt azzal a céllal, hogy a következő öt év során 1,5 milliárd USD befektetést végez a műanyag hulladékok eltávolítására a környezetből. A vegyszer- és műanyaggyártók, a fogyasztási cikkek gyártói, a forgalmazók, a feldolgozók és a hulladékgazdálkodási vállalatok sokféle vállalatot képviselnek, amelyek műanyagot készítenek, használnak, árusítanak, feldolgoznak, gyűjtenek és újrahasznosítanak. A szövetség stratégiai partnerként együttműködik a Világ Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development) szervezettel, mint alapító taggal.

A globális szövetség célja, hogy előmozdítsa a megoldásokat, különösen az óceánban lévő műanyag hulladékok eltávolítására. Ezért kidolgozza és végrehajtja a Szövetség által támogatott projekteket más egyedi, vállalatok által irányított beruházásokkal együtt, amelyek négy kulcsfontosságú területen fokozzák a fejlődést:

 

  • Infrastruktúra fejlesztése a hulladék gyűjtésére, kezelésére és az újrafeldolgozás fokozására.
  • Innováció az új műanyagok újrahasznosítási technológiáinak támogatására és nagyságrendjének növelésére, amelyek megkönnyítik a műanyagok újrahasznosítását és kiaknázását, valamint érték létrehozását minden elhasznált műanyagból.
  • Oktatás és együttműködés a kormányok, vállalatok és közösségek részéről, hogy előmozdítsák a cselekvést.
  • Összegyűjtés a környezetben lévő műanyag hulladékok koncentrált területein, különösen a nagyobb hulladék elvezető csatornákban, mint a folyók, amelyek a szárazföldi műanyag hulladékot a tengerbe hordják.

 

"Úgy döntöttünk, hogy a Szövetség alapító tagja leszünk, és ez megerősíti elkötelezettségünket a műanyag értéklánc körkörös gazdaságának elősegítésére, ahogy azt stratégiánk és a fenntartható csomagolásra törekvő ambiciózus céljaink is demonstrálják" - mondta Hans Van Bylen.

2025-re a Henkel csomagoló anyagainak 100 százaléka újrahasznosítható, újrahasználható vagy komposztálható lesz. Egyidejűleg Európában a Henkel fogyasztási cikkek csomagoló anyagainak 35%-a újrahasznosított műanyagot fog tartalmazni. A Henkel átfogó megközelítést követ, hogy a fejlődést a műanyag értéklánc körkörös gazdasága felé terelje.

Kutatást készített az IKEA

2 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.