2016. június 21.

Közreadták az engedékenységi politika szabályait

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének és a Versenytanács elnökének közös közleménye érthetően és egyértelműen mutatja be az engedékenységi politika jogintézményét, valamint a GVH jogalkalmazási gyakorlatát.

A GVH elsődleges jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, figyelemmel arra, hogy a kartellek káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, valamint általános hatékonyságcsökkenést okozva. A kartellek feltárásánál gyakran a „hallgatás megtörése”, így a döntő bizonyítékok feltárása és megszerzése a sikeres fellépés kulcsa. A versenyhatóságok leghatékonyabban maguktól az érintettektől juthatnak információhoz – ennek egyik eszköze az engedékenységi politika. Az Európai Bizottság éppen az engedékenységi politika alkalmazásával tárja fel a kartellügyek nagy többségét, mintegy 90%-át.

A GVH engedékenységi politikájának részletszabályai korábban a GVH engedékenységi tájékoztatójában jelentek meg. Jelen közlemény a korábbi engedékenységi tájékoztató szabályait veszi át, és egyes kérdéseket a korábbiaknál részletesebben szabályoz. A GVH a közlemény közzétételével növelni kívánja jogalkalmazási gyakorlatának kiszámíthatóságát, egyúttal előmozdítva az ügyfelek engedékenységi eljárásokban való részvételét és sikeres lefolytatását.

A GVH reményei szerint a jövőben már Magyarországon is az engedékenységi politika keretei között zárul majd a kartelleljárások többsége, így lehetővé válik, hogy a GVH további jogsértések felderítésére fordítsa erőforrásait.

A GVH közleményének teljes szövege és az ahhoz kapcsolódó Kérdések & Válaszok tájékoztatója a hivatal honlapján olvasható.

A GVH 2015. december 1-jén „Nem marad köztetek” szlogennel indított kommunikációs kampányt a kartellekkel kapcsolatos tudatosság növelésére és az engedékenységi politika népszerűsítésére. A kampánnyal egyidejűleg indult a Kartell Chat is, az anonim kapcsolatfelvételi rendszerért a GVH ún. Honorable Mention díjat kapott a Világbank és az ICN versenykultúra-fejlesztési versenyén.

Címkék: gvh verseny kartell

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2 napja

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.