December közepén jelentette be a JCDecaux, hogy egy Magyarországon egyedi megoldással, illatozó budapesti citylightokon keresztül is népszerűsíti a Hugo Boss márka parfümjét, a The Scent-et. De miért döntöttek a marketing szakemberek az illatozó felületek megjelenése mellett, és mi indokolja a márka illatválasztását?

Mint az tudható, az „illatosított citylight”-ok terén a JCDecaux már több sikeres „illatkampányt” menedzselt, igaz, főleg Nyugat-Európában, illetve a tengerentúlon. Ezek célkeresztjében leginkább kozmetikai szerek álltak, de mosóporok vagy akár friss péksütemények esetében is felmerült az illatfaktor.

Parfümös fejlesztések

2015 szeptemberében a globális szépségápolási márka, a L'Oréal anyaszervezet fennhatósága alatt működő, 1935-ben Armand Petitjean alapította, Lancôme La vie est belle elnevezésű parfümjét hirdette egyedi módon Párizsban. Az „Egy buszmegálló, egy fújás” koncepcióra építő megoldás célja a termékismertség növelése és az ügyfelek hatékony bevonása volt.

Ezt a megoldást választotta a még mindig leginkább a tragikus körülmények között elhunyt Gianni Versace-vel azonosított, olasz Versace divatház kreatív csapata is, amikor 2017 augusztusában a Versace Dylan Blue Fragrance-t kívánta bemutatni a fogyasztóknak az ausztrál Sidney városában. A kampány célja ez esetben is a parfüm népszerűsítése volt: „a Versace és a JCDecaux a Dylan Blue férfi parfüm promótálására indított kampányt. A járókelők egy ingyen illatmintát kaptak egy automatából, amely egy citylight-ba volt építve” - írják.

2018. május, London, Manchester. A hirdető a Comfort Zone UK & IRE spa és wellness arc- és testápolási termékeket előállító márka. A termék a Comfort Parfume Deluxe. Az egyedi hirdetési megoldással is megtámogatott kampány célkeresztjében ezúttal is a termékismertség növelése szerepelt.

Egy egészen friss példa pedig a francia luxusmárka, a Hubert de Givenchy által 1952-ben alapított, ma pedig a luxustermékeket gyártó, élvonalbeli LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE tulajdonában lévő Givenchy márka parfümje, amelyet 2018. októberében, Párizsban, ugyancsak a termékismertség növelés, illetve az ügyfélbevonás érdekében, az „Egy buszmegálló, egy fújás” koncepció mentén mutattak be a nagyérdeműnek.

Miközben zárt térben már szinte semmi sem számít kivételesnek vagy formabontónak, a magyar köztereken csak az utóbbi időben indult meg erőteljesebb mozgolódás. A többnyire a vizualitás dominálta magyar hirdetési piacon azonban kifejezetten üde színfolt az orrunkat középpontba helyező, innovatív megoldás. „Míg érzékszerveink fontossági sorrendjében az orrunk az utolsó előtti helyen pironkodik ugyan, az illatok felismerésében viszont jók vagyunk: ezen a téren sokkal kevésbé van helye a kételynek, mint a látás vagy a hallás esetében, amikor inkább hajlamosak vagyunk bizonytalankodni” – írták a bejelentés kapcsán.

A Hugo Boss-hoz hasonló nagy márkák esetében mindig megvan az az elvárás, hogy valami újat mutasson, olyat, amit eddig még nem használt egyik versenytárs márka sem. Fontos érték számunkra a trendek követése, az innovativitás, ami alapján minket is megítélnek. Az illatok bemutatása és fogyasztókkal történő megismertetése nem könnyű feladat, a személyes kontaktus az emberekkel elengedhetetlen ahhoz, hogy minél több embernek felhívjuk a figyelmét a termékeinkre, amire az outdoor eszközök terén ezt az innovatív eszközt tartottuk érdemesnek kipróbálni. Időzítés szempontjából pedig a karácsonyi szezon és kiemelkedő forgalom tűnt erre a legalkalmasabbnak

– olvasható a Primőr Kozmetikai Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az „illatosított citylight”-ok december elejétől két frekventált fővárosi helyszínen, a Westend-ben és a Széna téren próbálhatta ki bárki, aki kedvet érzett hozzá, vagy kellőképpen felkeltették a figyelmét az egyedi megoldások. A két berendezésben infraszenzor érzékelte, amikor valaki bedugta a kezét, ennek hatására pedig egy mechanikus szerkezet aktiválta a beszerelt Boss The Scent teszterparfüm tetejét.

Felmerülhet a kérdés, a több szegmenssel és illatkreációkkal rendelkező márka, miért nem egy klasszikus, jól bejáratott illatának, hanem relatíve új parfümjének (piaci bevezetése 2015 augusztusában volt) népszerűsítésekor döntött a megoldás mellett:

A Boss The Scent illatpár a márka egyik legerősebb illatpillére, a karácsonyi szezon alkalmával ezért rájuk koncentráltunk, annak érdekében, hogy női és férfi fogyasztóinknak egyaránt tudjunk kedvezni. A többi kommunikációs csatornán is ezeket a termékeket helyeztük fókuszba, így megvan az egymást erősítő hatás is a csatornák közt

– írják.

 

Ahogy azt a Hugo Boss Jamie Dornan és Birgit Kos illatnagykövetek által életre keltett kampánya is sugallta, szakadjunk el a monitortól, bízzuk magunkat az érzékeinkre, jobban mondva az érzékszerveinkre, és ebben már az innovatív hirdetési megoldások is s segítségünkre lesznek.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.