Április közepén került sor a világ egyik legnagyobb ügynökségi hálózatának, a Worldwide Partnersnek az éves nemzetközi csúcstalálkozójára, amelyen annak magyar tagja, a Mediator is részt vett. A konferencián azt járták körül a résztvevők, hogy hogyan lehet a technológiai fejlődést a marketing és kreatív folyamatokba integrálni.

A konferencián 20 országból 40 ügynökség képviselői vettek részt, és olyan előadókkal együtt kerestek válaszokat, mint Rhonda Bitterman and Mark Risis az IBM Watson Advertising-tól, Andrew Fischer a Choozle alapítója és ügyvezetője, Brian Wong a Kiip alapítója és ügyvezetője, Fernando Machado a Burger King globális marketingvezetője, David Shing az Oath digitális prófétája, Rebecca Swift a Getty Images Creative Insight igazgatója, Doug Zanger a The Drum észak-amerikai igazgatója, Rick Robinson a Billups ügyvezetője.

A konferencia programja arra a teljesen elfogadott véleményre alapult, hogy a kreatív alkotás, az adatok, valamint a technológiai innovációk együttes használatával hozhatók létre sikeres kampányok. És hogy ez miért fontos?

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az ügyfélélmény alapvetően határozza meg az egyes márkák sikerességét. A Gartner piackutató cég egy korábbi előrejelzése szerint 2020-ra a vásárlói kapcsolatok mintegy 85 százaléka nélkülözni fog mindenféle emberi interakciót, ezért fontos, hogy már a hirdetések is pozitív élményt váltsanak ki. És bár a technológiai fejlődés egyelőre messze elmarad az előrejelzéstől, azonban az ügynökségek jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy naprakészek legyen.

Ez számos kihívást állít mindenki elé, hiszen az egyes szereplők számára a hangsúly nem feltétlenül ugyanaz. Mi is legyen a középpontban? Az adat, a látvány vagy a technológia? Hogyan lehet az ügyfelek céljainak megfelelő legjobb megoldást megtalálni?

Az már régóta ismert, hogy a kreativitás és az adatok csak együtt kezelhetők. A technológia gyors ütemű fejlődésével és egyre szélesebb körű elterjedésével azonban ez a trend még fontosabbá vált napjainkban. Mindez természetesen az ügynökségek számára is kihívás, hiszen fontos, hogy a legújabb trendeket úgy integrálják az ügyfelek kampányaiba, hogy azok szemmel látható eredményt hozzanak.

A háromnapos konferencián az egyik legizgalmasabb téma a programozott hirdetések helyzete volt, aminek kapcsán Andrew Fischer, a Choozle alapítója és vezetője elmondta, hogy a

„segítségével a médiatervezés visszakerülhet a stratégiaalkotás folyamatába, és végre nemcsak a folyamat végén lesz szerepe”,

ami alapvetően meghatározza a kreatív stratégiát is. Ehhez kapcsolódva pedig Fernando Machado, a Burger King globális marketingvezetője elmondta, hogy bár a gondos tervezés nagyon fontos, emellett azonban bátornak is kell lenni, és olyan témákhoz hozzányúlni, amelyek meghökkentenek és felhívják a figyelmet. A Burger Kingnél például sokszor választanak kulturális, politikai és etikai témákat, hiszen azt vallják

„nem az a fontos, hogy ne félj a hatástól, amit kiváltasz, hanem hogy akkor is tedd meg. Az egyetlen dolog, amitől egy profi marketinges félhet, az az, ha biztosra akar menni, és az eredmény egy unalmas kampány lesz.”

Összegzésül pedig David Shing, az Oath digitális prófétája kiemelte, lehet bármilyen gyors a technológiai fejlődés, aminek nyomán újabb és újabb módját kell megtalálni a fogyasztók elérésnek,

„a márkaélménynél semmi nem fontosabb, és még mindig a látvány, a mozgás és az ezek által kiváltott érzések a legfontosabbak. És nem számít, hány eszközt használunk és azok mennyire okosak, ez soha nem fog megváltozni.”