2014. július 22.

Küzdenek a nagy európai PR-ügynökségek

A független, integrált kommunikációs ügynökségek növekedtek a leggyorsabban a 12,5 milliárd dollár összértékűre becsült kommunikációs iparágban.

A független, integrált kommunikációs ügynökségek növekedtek a leggyorsabban a 12,5 milliárd dollár összértékűre becsült kommunikációs iparágban.

A Holmes Report, valamint a Kommunikációs Tanácsadók Nemzetközi Szövetsége (ICCO) által készített iparági jelentés, a „The World PR Report” adatai szerint a független ügynökséghálózatok 12,5%-os, a részvénytársasági formában működő multinacionális PR ügynökségi hálózatok 6%-os, a „négy nagy” globális kommunikációs holdingvállalat pedig 4%-os átlagos ügynökségidíj-növekedést ért el. A független ügynökséghálózatok közül 2013-ban a PROI Worldwide globális nettó ügynökségi díj árbevétele nőtt a legnagyobb, 21,9%-os mértékben.

A jelentés szerint a PROI Worldwide 66 ügynökségének – köztük Magyarországon a Premier Kommunikációs Irodának – 2013-as összesített nettó ügynökségi díj bevétele 513 millió dollár volt. „A PROI Worldwide nemzetközi növekedési és marketing stratégiája a legstabilabb helyi ügynökségek integrációjára épül. Ezek az ügynökségek általában maguk is dinamikusan fejlődnek, illetve magas növekedési potenciállal rendelkeznek” – mondja Andreas Fischer Appelt, a PROI Worldwide elnöke.

„A központi tulajdonban lévő multinacionális ügynökségek helyett egyre több ügyfél működik együtt lokális vagy regionális ügynökségekkel, amelyek jobban ismerik a helyi kommunikációs sajátosságokat, és amelyek tekintetében nagyobb ráhatással vannak az árra, amely csak akkor emelkedhet, ha minőségi szolgáltatást, felsővezetői figyelmet és tanácsadást kapnak” – mondja Piskóti Attila, a PROI Worldwide magyarországi partnerügynöksége, a Premier Kommunikációs Iroda ügyvezető igazgatója.

A hálózat folyamatosan terjeszkedik az analitika, az egészségügyi, a krízis- és a fogyasztói kommunikáció szegmensekben, vezetőinek növekedéssel kapcsolatos figyelme pedig Afrikára és az Afrikához hasonló, fejlődő piacokra összpontosul.

A Holmes jelentése ugyanakkor felhívja a figyelmet az európai piac nehézségeire: a növekedés és a profitabilitás továbbra is kétséges, de a legjobbak már újra képesek fejlődni. Ugyanakkor a nagy holdingokhoz tartozó ügynökségek jellemzően problémákkal küzdenek. Ennek lehetséges okait a jelentés a társügynökségekkel folytatott pozícióharcban, a méretből fakadó rugalmatlanságban, vagy a szükséges befektetéseknek – pl. digitális tartalomfejlesztés, közösségimédia-menedzsment - a holding pénzügyi politikája miatti elmaradásában látja.