2010. szeptember 19.

Lassan száműzik a reklámot

Nem tudja abban az ütemben reklámmentesíteni a közmédiát a francia kormány, ahogyan korábban tervezték. Hiányzik hozzá a pénz.

Nem tudja abban az ütemben reklámmentesíteni a közmédiát a francia kormány, ahogyan korábban tervezték. Hiányzik hozzá a pénz.

Az eredeti elgondolás szerint 2011 decemberétől már nem sugárzott volna hirdetéseket az öt közszolgálati televízió, most viszont három évvel kitolják a reklámtalanítási időszakot. Frederic Mitterrand kultuszminiszter egy interjúban ugyanis azt közölte: jövő novembertől csak fokozatosan vezetik ki a hirdetéseket ezen adókról.

Egy kormánypárti politikus korábban arról beszélt: a francia államháztartás állapota miatt nem hajtható végre az intézkedés, mivel a reklámok évi 3-400 millió eurót hoznak a közmédia-kasszába – a kieső pénzt pedig az államnak kellene pótolnia.

A folyamat már két éve elindult: 2009 első percétől érvényes az a rendelkezés, amely reggel hat és este nyolc óra közé „száműzi” a hirdetéseket a közcsatornákon, az így kieső pénzeket pedig részben a kereskedelmi adóktól elvont forrásokból pótolná. (Ezek értelemszerűen tiltakoznak a sáp ellen, noha épp az ő üzletüket lendítené fel, ha a most a közmédiában hirdetők hozzájuk vándorolnának.)

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.