2015. július 22.

Lassul a reklámköltés növekedése

A 2014. decemberi 4,8 százalékos becslés után immár csupán 2,3 százalékos globális reklámpiaci növekedést várnak 2015-ben.

A Warc nemzetközi reklámpiaci előrejelzése a vizsgált 12 piacból 6 esetében mutat csökkenést a tavaly év végi becsléshez képest; köztük a világ két legnagyobb gazdaságában, az Egyesült Államokban (-3,0 százalékpont) és Kínában (-1,5 százalékpont). A 12 ország a világ reklámpiacának 75 százalékát adja. Oroszország, Kanada, Olaszország és az Egyesült Királyság szintén rontott a korábbi előrejelzéshez képest, de utóbbi a 6,6 százalékos növekedési várakozással még így is dobogós India (16,1%) és Kína (9,0%) mögött.

Az Egyesült Államokban 1,4 százalékos növekedésre számítanak. A lassulás oka a televízió, amely jelentős sport- és politikai események hiányában, valamint az év eddigi részében mutatott általánosan gyengébb gyenge teljesítménye miatt 3,3 százalékos reklámbevétel-csökkenésre számíthat.

A Warc elemzője, James McDonald kiemelte, hogy 2009 óta minden évben nőtt a reklámköltés, azonban a tavalyi rekordok után idén már józanabb költekezés tapasztalható, hiszen a világ nagy gazdaságai közül három recesszióban van, az amerikai és a kínai növekedés pedig lelassult, és ez óvatosságra inti a hirdetőket is.

A jelentés ingyenes előnézete innen tölthető le.