Az amerikai piac és a BRIC-országok reklámgazdaságának bővülése lassul, Európa viszont magához tér.

Megjelent a Magna Global friss reklámpiaci előrejelzése. A főbb megállapítások a következők:

  • 2015-ben 3,9 százalékkal bővül a globális reklámköltés, ami jelentősen alacsonyabb, mint a tavaly decemberi becslésben szereplő 4,8 százalék, és lassabb növekedést jelez előre, mint a 2014-es 4,9%. A 3,9 százalékos bővülés nyomán 513 milliárd dollárt tesz ki a globális reklámpiac.
  • A lassulás legfontosabb oka az, hogy 2015 "lyukas év", azaz nincsen olimpia, amerikai elnökválasztás és foci vb sem.
  • A vizsgált 73 ország közül várhatóan 70-ben nő a reklámköltés, csökkenésre számíthat viszont Finnország, Horvátország és Oroszország. Ugyanakkor a 73 piac közül 55-re visszafogottabb előrejelzést adott ki az ügynökségcsoport, mint az előző körben. A csökkenés legfontosabb összetevője az orosz reklámpiac 11 százalékos szűkülése, illetve a brazil reklámpiac mindössze 4,4 százalékos bővülése. Az amerikai reklámpiac is csupán 1,6 százalékkal fog bővülni, szemben a korábban becsült 2,7 százalékkal.
  • Összekapja viszont magát Spanyolország, amely jelen állás szerint 5,6 százalék helyett 8,6 százalékos bővülésre számíthat, illetve az Egyesült Királyság, amely az előző körben előrejelzett 4,7 százalék helyett 5,6 százalékos bővülést produkálhat. A vártnál gyorsabban nőhet a francia és a japán piac is.
  • Az amerikai reklámpiaci bevételek 166,2 milliárd dollárt tesznek ki idén, ami 1,6 százalékkal lesz több, mint 2014-ben. Bár Amerikában is visszafogja a bővülést, hogy nincsenek nagyobb események, a gazdaság magára találása a bővülés felé hat.
  • A nyugat-európai reklámbevételek zsinórban második éve nőnek, a jelen becslés szerint 2015-ben 3 százalékos lehet a bővülés. A brit, spanyol, görög és portugál bővülés ellensúlyozhatja a francia és olasz reklámpiac visszafogottságát. Eközben Európa keleti fele 1,8 százalékos piacszűküléssel számolhat, és a reklámbevételek így 19,5 milliárd dollárt tehetnek ki régiónkban. Ez utóbbi csökkenés jelentős mértékben az ukrán eseményekkel függ össze, amelyek az ukrán mellett az orosz piacot is sújtják. Ha az oroszokat nem számítjuk, régiónk idén 5,9 százalékos bővülésre számíthat, ami nagyobb mérték, mint a tavaly év végén becsült 5,1%.
  • Az Ázsia-Csendes-óceáni térség 6,3 százalékos bővülést követően 147,2 milliárd dolláron zárhat idén. A bővülést Kína mellett Japán és Ausztrália hajtja. A latin-amerikai reklámpiac 9,9 százalékos bővülésre számíthat, szemben a korábban becsült 12,9 százalékkal, ez elsősorban a visszafogottabb brazil gazdasági teljesítménynek tudható be.
  • A digitális médiába áramlóköltés 16 százalékkal bővül idén, és így eléri a 149 milliárd dollárt. A szegmens legnagyobb hajtóerejét a mobil adja, amely 53 százalékos ugrást követően 50 milliárd dollárt tesz ki. Emellett a videószegmens (+38%, 15,4 milliárd dollár) és a közösségimédia hirdetések (+38%, 22,7 milliárd dollár) is szépen bővülnek. Idén a globális digitális bevételek a teljes piac 31 százalékát teszik ki. A mobil a digitális szelet 30 százalékát adja, ez az arány 2019-ben 55 százalékra bővülhet.
  • Nem mintha a digitális média már most ne állna nagyon jól: a vizsgált 73 piacból 13-ban már 2014-ben ide áramlott a legtöbb pénz az összes médiatípus közül. Ilyen piac az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Németország, Kína, Svédország és Hollandia. Idén e tábor várhatóan 14 tagúra bővül, míg 2018-ban már 23 ilyen ország lesz. Globális szinten a digitális média 2018-ban előzheti a televíziót, amikor 38 százalékos arányt hasíthat ki a reklámtortából, szemben a tévé 37,7 százalékos arányával. Az előző becslésben még 2019-es dátum szerepelt, azaz egy évvel korábban történhet meg a hatalomátvétel. Az amerikai piacon a helycsere 2017-re várható.
  • 2015-ben több okból is lassul a televíziós reklámpiac. Egyrészt nincsenek globális sportesemények és amerikai elnökválasztás, másrészt számos piacon a digitális médiaformátumok eszik a lineáris tévézés piacrészét. A tévés szegmens így is nőni fog 1,2 százalékkal, és így 198 milliárd dollárt tesz ki. A printpiaci reklámbevételek tovább csökkennek: a napilapok 5,9 százalékkal, a magazinok 8 százalékkal. A rádiós szegmens stagnál idén, míg az out-of-home 2,8 százalékos bővülésre számíthat. Egészében a hagyományos média reklámbevételei 0,8 százalékkal szűkülnek, ami az első csökkenés a 2008-2009-es recesszió óta.

Nagyon sok további részlet (trendek és számok) alább a kapcsolt dokumentumban.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)