Az eurozóna, az oroszok és az ázsiai lassulás együtt rontják a kilátásokat.

A WARC friss becslése szerint idén 5,1 százalékkal bővülhet a globális reklámköltés, és csak 2016-ban érheti el ismét a bővülés üteme a 6 százalékot. A becslés 13 nagy piac adatain alapul, ezekből 12-ben azért marad a növekedés, csak Franciaország kérdéses. Ugyanakkor a fél évvel korábbi becsléshez képest kilenc országban módosították lefelé a növekedés ütemére vonatkozó várakozásokat.

Az nem meglepetés, hogy a BRIC-országok a globális húzóerők közé tartoznak, az azonban nem megszokott, hogy egyikük nagyon kilóg a sorból - lefelé. Míg India 11,6 százalékos, Kína 10,3 százalékos, Brazília pedig 7,1 százalékos bővülésre számíthat, addig Oroszország szenvedte el a legnagyobb "lefokozást", és a korábbi 8,5 százalék helyett mindössze 1,4 százalékos növekedést prognosztizálnak a piacon.

A WARC szerint a globális összkép enyhe romlása mögött az orosz politikai-gazdasági bizonytalanság mellett az eurozóna stagnálása és az ázsiai piac lassulása áll. Ezek együttesen több bizonytalanságot jelentenek a piacon, mint hat hónappal korábban.

A növekedés ettől még nem kérdés, és ennek a napilapok és a magazinok kivételével minden médiatípus felhőtlenül örülhet. Az internet bővül a legnagyobb arányban (16 százalék), de a 3,6 százalékkal - azaz lassuló ütemben, de - csökkenő print média kivételével a többi médiatípus is növekedést könyvelhet el.

Forrás: WARC