2013. november 22.

Láthatatlan történetek a holnapi TEDxYouth@Budapesten

A 30 év alatti előadókat felvonultató TEDxYouth nemzetközi kezdeményezés november 23-i rendezvénye eddig láthatatlan magyar történeteket mutat be.

A kizárólag fiatal – 30 év alatti – előadókat felvonultató TEDxYouth nemzetközi kezdeményezés november 23-i budapesti rendezvénye eddig láthatatlan magyar történeteket tesz láthatóvá.

A mára hagyománnyá vált módon az előadók az élet minden területéről érkeznek: kutatás, innováció, oktatás, társadalmi vállalkozás, vizuális művészet, zenei menedzsment. Ám önmagukban ezek csak üres szavak, mindegyik történet mögött áll egy (vagy több) ember, és az ő saját, egyedülálló meséje, ami legtöbbször láthatatlan. Az, hogy mi a szívügye, miért és mennyi mindent tesz bele a megvalósításba, hogyan gondolkodik, milyen nézőpontból oldja meg a nehézségeket, miért fordít rá annyi energiát, az mindaddig elképzelhetetlen, amíg saját tolmácsolásukban elő nem adják személyes történeteiket.

2013. november 23-án, ezúttal a MOM Kulturális Központban negyedszerre mutatkoznak be olyan hazai fiatalok, akik példaértékűek lehetnek nem csak korosztályuk, de az idősebb, vagy a még fiatalabb generációk számára is.  A közönség pedig hallhat előadást nézőpontváltásról, bátorságról, szenvedélyről, akadályokról, a megszerzett tapasztalat átadásáról. A közös üzenet mindegyik történetben az, hogy megéri a megszokottól eltérően, másképp gondolkozni.

„Minden történet, minden ötlet, innováció és gondolat mögött van egy személyes, vagy közösségi történet, amely többnyire láthatatlan. Ahhoz, hogy a gondolatok szárnyalni tudjanak, ahhoz, hogy egymásra találjanak és megtermékenyítsék egymást, láthatóvá, hallhatóvá kell tenni őket. Az idei konferencia fiatal előadóinak történeteivel arra biztatunk mindenkit, hogy fedezze fel és ossza meg saját történeteit” - foglalja össze Szörnyi Krisztina, a konferencia főszervezője az idei témaválasztás szempontjait.

Akik nyitottak a fiatal hangokra, akiket érdekelnek a láthatatlan, de értékes emberi történetek, a különleges ötletek, azoknak ott a helye november 23-án a MOM Kulturális Központban!

Az idei program változatossága önmagáért beszél:

Válts nézőpontot!

Az első szekcióban hallhatunk arról, hogy a világ folyamatosan változik, az Y-generáció helyet kér és fenekestül felforgatja az életünket. Hallhatunk prezentáció-dizájner-trénert, Nemzetközi Filozófiai Diákolimpia bajnokot, a Csodakutya Alapítvány önkéntesét, valamint szó lesz arról is, hogy jobb-e utat keresni, és megtalálni a közösséget, amelyben az ember otthon érzi magát, vagy utat alkotni, és hatással lenni a közösségre.

Együtt van dolgunk: Nemes Orsolya, prezentáció-dizájner és tréner

Mindenki filozófus: Palasik Róbert, közgazdaságtan hallgató

Hogyan öljük meg a szupravezetőket? Nászai Anna, biológia szakos tanuló

Rosszkor születtünk? Farkas Dezső, értékesítési vezető

Mi, a közösség: Rétfalvi Flóra, beszéd-oktató

Ténykonfliktus: Mester Tamás, adat-vizualizátor

Elvárható eredmény – csoda: Kocsis Leila, művésztanár, fejlesztőpedagógus

Gondold újra!

A második szekcióban, megtudhatjuk, mi történik, ha egy pszichológus vállalkozni kezd, ha egy designer belecsöppen az IT szakmába, ha egy mérnök csapatot épít, valamint arra is választ kapunk, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki valami újra vállalkozzon és honnan jön ez életre szóló elkötelezettség.

Sikeres kudarcok: Szántó Péter,  közösségi média-, és mobil üzletfejlesztési tanácsadó

Kreativitás, ami transzformál: Várnagy Priszcilla, pszichológus-, startup vezető

Élmény-e az e-élmény? Fábián Csongor, webdizájner

LEGO az élet! Varga Balázs, mechatronikai mérnök

Élménypszichológia: Vaskuti Gergely, kriminológus és pszichológus, a Chance Program egyik vezetője

Csináld másképp!

A harmadik szekcióban, kiderül, hogy nem hunyhatunk többé szemet az életünk egészét érintő problémák felett. A globális és lokális kihívások új válaszokat követelnek, minden eddiginél szélesebb körű közösségi összefogást és nem utolsó sorban egy teljesen újfajta gondolkodást.

Fenntartható jelen: Német G. Dániel, környezetmérnök-, közgazdász

Vannak eszközeid! Nárai Csilla,  társadalmi vállalkozás kutató

A hozzáférés ereje: Berkovics Dalma, fenntarthatósági és környezettudatos vállalatirányítási tanácsadó

Vizuális hídépítés: Jekli Ágnes, tervezőgrafikus

Életre kelt zene: Punnany Massif, zenekar

Tedd láthatóvá!

A negyedik szekcióban, pedig fény derül arra is, hogy minden történet, minden ötlet mögött van egy személyes, vagy közösségi történet, ami többnyire láthatatlan. Hallhatunk majd az oktatási rendszerek hibáiról, a magyar diákok külföldi tanulásáról, a graffitis szubkultúra és a többségi társadalom konfliktusairól és a vállalt láthatatlanság örömeiről.

A szabadság felelőssége: Losonc Csongor, teológus- , szociológus

Tanulás határok nélkül: Zeitler Ádám, a magyar diákok külföldi tanulását elősegítő Milestone Intézet társalapítója

A város szürrealitása: Kriván Marcell, kísérletező fotográfus

Graffiti odafigyeléssel: Taker, festő- , alkotó

Jelen-lét a háttérben: Bodnár Réka, művészeti menedzser

The Blue Inside: Mary PopKids, zenekar

A részletes program ide kattintva található.

A TEDxYouth@Budapest 2013-mal kapcsolatos fontosabb tudnivalók:

Időpont: 2013. november 23. (szombat), 9.30-18.30

Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Esemény: Egész napos konferencia kb. 90 perces szekciókkal, amelyekben 10-15 perces előadások váltakoznak 40-50 perces, kötetlen beszélgetést lehetővé tevő szünetekkel.

A TEDxYouth az 1984-ben Amerikában elindult „TED – Ideas worth Spreading” kezdeményezéssel szoros kapcsolatot ápoló új platform, amely a TED szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be.

A TED és TEDx partnerei először 2010. november 20-án, az ENSZ Egyetemes Gyereknapján világszerte több mint 40 városban rendeztek TEDxYouth eseményeket, ehhez kapcsolódott és kapcsolódik minden év novemberében a TEDxYouth@Budapest. Ezen a napon a világ a fiatalokra figyel, az innovatív, friss, újító ötletekre és nézőpontokra, gyerekek, fiatalok által megvalósított projektekre és ifjú kiválóságokra – hiszen a jövő az ő kezünkben van.

Címkék: TEDxYouth@Budapest