2011. március 09.

Látszik a fény az alagút végén

2009 válsággal és pesszimizmussal telt, a tavalyi év második felében viszont már mutatkoztak pozitív jelek. Az árérzékenység viszont marad.

2009 válsággal és pesszimizmussal telt, a fogyasztók egyre többet informálódtak vásárlás előtt, s a bolthűséget felülírták a kedvező árak. A GfK Shopping Monitor szerint viszont 2010 második felében már mutatkoztak a válságból való kilábalás jelei.

2009 a válság jegyében telt el, romló gazdasági mutatókkal és pesszimista fogyasztói hangulattal.Ennek egyik megnyilvánulása a vásárlási döntések racionálisabbá válása volt, azaz a fogyasztók jobban megnézték, mire megy el a pénz. A GfK szerint ez nem feltétlen a legolcsóbb termékek, hanem a legjobb ár-érték arányúak felé hajtotta őket. Szintén nőtt a vásárlás előtti informálódás szerepe: a vásárlók közel fele nézi át a kereskedőláncok újságjait beszerzés előtt.

Nőtt a fogyasztói gyanakvás is: a marketing üzeneteket és a bolti kommunikáció hitelességét egyre inkább ellenőrzik a vásárlók. Nemcsak a boltokat, hanem a különböző márkákat is összehasonlítják.Mind többen használják készségszerűen referenciaként a nem akciós és a kilós árakat. A kutatócég szerint a vásárlók a korábbiaknál figyelmesebben ellenőrzik a termékek szavatosságát és azt is, hogy stimmel-e a blokkon lévő végösszeg.

A GfK Shopping Monitor arra is rámutat, hogy a boltválasztás szempontjai között hátrébb szorultak a bolt minőségére vonatkozó szempontok, viszont jelentősen megnőtt az akciók és promóciók jelentősége. A vásárlók immár hajlandóak nagyobb távolságokat is megtenni a jobb ajánlatok reményében.

Az élelmiszer- és háztartási vegyi árupiac másfél éves mélyrepülés után ismét lassú növekedési pályára állt. 2010 egészét tekintve a magyar háztartások 1,4 százalékkal több pénzt hagytak a kiskereskedőknél napi élelmiszerre és háztartási vegyi árura, mint egy évvel korábban.

A háztartások élelmiszerre és háztartási vegyi árura fordított költésének változása (az előző hónap azonos időszakával összehasonlítva)

"A megváltozott vásárlási viselkedés hosszabb távon érzékelteti majd hatását, de a 2010-es év második felében már mutatkoztak a válságból történő kilábalás jelei. Ugyanakkor a 2011-es év első két hónapjának adatai nem támasztják alá ezt az optimizmust, továbbra is gyenge a háztartások fogyasztása" - mondta Kozák Ákos, a kutatócég ügyvezető igazgatója.

"A vásárlók növekvő öntudata és erősödő információigénye egyben lehetőségeket is rejt magában a gyártók számára, mert 2010-re mérhető módon megnövekedett az új márkák kipróbálására való nyitottság. Az árak megnövekedett szerepe várhatóan a következő években is megmarad, és az alacsonyabb árú sajátmárkás termékek további erősödése várható" - tette hozzá Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking szektorának menedzsere.

A GfK ConsumerScan adatok alapján készült nemzetközi kutatás hasonló tendenciát jelez előre az elkövetkező 5 évben is. Az átlagos vásárló több boltba látogat el, mint korábban, ami azt jelenti, hogy tovább csökken a vásárlók boltokhoz való lojalitása. Ennek következtében a láncoknak kevesebb alkalma nyílik a vásárlók megnyerésére, s csökken az impulzusvásárlások aránya.

Magyarországon startol az UNICEF új programja

48 perce

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.