A több mint három és fél ezer tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával készült, 58 négyzetméteres „hulladék műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness rekordot állíthat fel, amellyel az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását kívánja népszerűsíteni.

A mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt rajpályázaton, több mint 220 gyermekrajz közül választotta ki az IKSZ, így a Guinness rekordkísérlet alapját a 9 éves Kiss Bence, berettyóújfalui kisfiú A kedvenc fám című alkotása adta. A Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt., a Sió-Eckes Kft., a Naszálytej Zrt., a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint a Regency Suites Hotel Budapest szakmai támogatásával megépült mozaikot Budapesten, a Madách Imre téren rakta ki két nap alatt egy fiatal kreatív csapat, Zenovitz Zénó képzőművész irányításával.

Az egyesület közleménye arra emlékeztet:

az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya hazánkban jelenleg az EU-s átlag felét sem éri el, ezért az IKSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetőek és újrahasznosíthatóak.

Ezért az Egyesülés általános iskolások számára országos „zöld” rajzpályázatot hirdetett, majd a beérkezett több mint 220 gyermekrajz közül, a megvalósíthatóságot is figyelembe vevő, kétkörös szakmai zsűrizést követően választotta ki Kiss Bence, egy 9 éves berettyóújfalui kisfiú „A kedvenc fám” c. alkotását. A zsűri további 34 gyermekrajzot részesített különdíjban.

A Guinness rekordkísérletünk során a maga nemében új kategóriát nyithatunk a rekordok nagy könyvében, mert a világon első alkalommal készül ilyen méretű környezetvédelmi célú, „hulladék műalkotás – idézik Baka Évát, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatóját. - Az akciónkkal szeretnénk ismét felhívni a figyelmet arra, hogy az italos kartondobozoknak mindig a szelektív gyűjtőedényekben a helyük. A világ legnagyobb italos karton mozaikjának megépítése is azon kiemelt célkitűzésünket szolgálja, hogy az italos kartondobozok hazai szelektív gyűjtésének aránya határozottabban növekedjen, így arra ösztönözzük a kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy lapítsanak és szelektáljanak bátran: a környezetünk hálás lesz érte, és így egyre több fát tudunk megmenteni – tette hozzá.

Az IKSZ az elmúlt 12 évben folytatott szemléletformáló munkájának köszönhetően jelentősen nőtt az italos kartonok szelektív gyűjtése hazánkban, de ez az arány jelenleg még az EU-s átlag felét sem éri el, így környezettudatosság szempontjából jelenleg még mindig elmaradásban vagyunk a nyugati országokhoz képest – írják. A közlemény azt hangsúlyozza: a zöld gondolkodást segítő események és akciók szervezésével az IKSZ arra kívánja mozgósítani a hazai lakosságot, hogy nemcsak az elhatározás, de a cselekvés is számít, mert már egy italos kartondoboz kilapításával és szelektív gyűjtésével is teszünk a környezetünk megóvása és védelme érdekében.