2012. október 16.

Legyél designer, matematikus és exceltudós

A médiaügynökségi munka nagyon nem olyan, mint tíz éve volt. Erről Eipl Vilmos beszélt A hatékony kommunikáció napja konferenciánkon.

A médiaügynökségi munka nagyon nem olyan, mint tíz éve volt. Erről Eipl Vilmos beszélt A hatékony kommunikáció napja konferenciánkon.
Eipl Vilmos

A médiatervezés és a médiaügynökségi piac változásairól, az alkalmazkodás szükségességéről beszélt A hatékony kommunikáció napja konferenciánkon Eipl Vilmos, a Vizeum Account Directora. A változások forrása mindig a piac más és más szereplője, bizonyos dolgokat a fogyasztó, bizonyos dolgokat pedig a médiatulajdonosi vagy éppen a marketinges oldal átalakulása miatt kell meglépni.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a médiaügynökségeknek alkalmazkodniuk kell, ami jelentős részben új kompetenciákat és eszközöket igényel. Nem elég már elérést számolni és demográfiai ismérvekkel leírni a fogyasztókat, mostanra a minőségi ismérvek is felértékelődnek. Ez azt is jelenti, hogy a klasszikus médiatervezést felváltja a kommunikáció tervezés, aminek egyébként a korábbiaknál jóval komplexebb feladatokat kell megoldania.

10 éve a médiatervezés -és vásárlás konkrét briefekre adott választ, s ez a válasz elsősorban optimalizálás volt. Mostanra a kommunikációtervezés keretében bonyolultabb briefekkel kell megbirkózni, és ehhez nem elég médiatervezőnek lenni, hanem jó, ha a szakember egyszerre analitikus, matematikus, exceltudós és egy kicsit designer is - mondta el Eipl Vilmos.

Bár évek óta a multiplatform kampányok szükségességéről esik szó, a szakember meglátása szerint még mindig inkább csak az egyes médiatípusok önálló tervezéséhez állnak rendelkezésre megfelelő eszközök. Ellenpéldaként hozta saját ügynökségi eszköztárukból a Consumer Connection System eszközt, amely marketing-, média- és fogyasztói kutatások eredményeit összegzi.

A másik fejtörést okozó tényező a növekvő ROI-központúság. Önmagában érthető, hogy az ügyfelek mind inkább szeretnék látni és elemezni a marketing- és médiaberuházásaik konkrét eredményességét, és erre az ügynökségek fel is készültek eszköz szinten. Ahhoz azonban, hogy valóban a megtérülést szem előtt tartva lehessen tervezni és a hatásokat utólagosan vizsgálni, ahhoz a szakember szerint az ügyfeleknek is felkészültebbnek kell lenniük, illetve el kell fogadniuk, hogy több és mélyebb információt kell megosztaniuk az ügynökségi partnerekkel.

Mint elmondta, a Vizeumnál vannak olyan ügyfelek, amelyek hajlandóak a mélyebb információk megosztására, de olyanok is, akik nem tudják vagy akarják meglépni ezt. Hozott konkrét pozitív példát is az ügyfélnyitottságra, hozzátéve: arról sikerült a márkatulajdonost meggyőzni, hogy miért jó az információmegosztás magasabb foka, s milyen számszerűsíthető eredményei vannak a szorosabb együttműködésnek, az új eszközök használatának, de teljeskörű változást azért nehéz elérni.