2012. január 31.

Legyen a CSR az üzleti működés része

Öko kategóriában nyert a múlt év végén díjat a MOL kampánya. Ennek kapcsán beszélgettünk Pánczél Andreával a Jazzy Rádióban CSR-ról és sok másról.

Öko kategóriában nyert a múlt év végén nemzetközi díjat a MOL sütőolaj-gyűjtő kampánya. Ennek kapcsán beszélgettünk Pánczél Andreával a Jazzy Rádióban CSR-ról, a fogalmat érintő szkepszisről, a valóban jó példákról. Szó esett emellett a médiapiac kilátásairól és a tévés hírműsorokról is. Ha valaki lemaradt az adásról, most a szöveges összefoglalóval pótolhat!
Pánczél Andrea

Kisütöttük: ide vele! szlogennel futó sütőolaj-gyűjtő kampányával nyert díjat a European Excellence Awards (EEA) Ökológia és környezet kategóriájában a MOL. Utóbbi kategóriában eddig még nem volt magyar siker, s az aktivitás 2012-ben is folytatódik, ennek kapcsán beszélgettünk a Jazzy Rádióban Pánczél Andreával, a társaság magyarországi kommunikációs igazgatójával CSR-ről, felelősségvállalásról, hirdetési piacról.

Miközben nem várták a sikert, s elmondása szerint külön öröm volt, hogy öko kategóriában nyertek díjat, a kommunikációs szakember alapvetően egyik, a témában közkézen forgó kifejezéssel - CSR, vállalati felelősségvállalás, fenntartható fejlődés - sincsen igazán jóban, mivel a CSR-hoz hasonló kifejezések sokak számára érthetetlenek, megfoghatatlanok.

Ha már mindenképpen definíciót kell keresni, akkor a fenntartható fejlődés kapcsán az ENSZ egyik szervezetének a meghatározását tartja megfelelőnek. Eszerint "úgy éljünk ma, hogy a jövő generációinak is ugyanolyan lehetőségei legyenek, mint nekünk". Ez a szakember szerint megfoghatóbb, és a fogyasztóktól a vállalatokon át a kormányzatokig értelmezhető.

"A CSR-t, azaz a vállalati felelőségvállalást elsősorban a vállalatok számára találták ki. Ezt Magyarországon elsősorban úgy értelmezik, hogy a külső környezetben megtalálható társadalmi problémákra próbálnak megoldást találni" - folytatja Pánczél Andrea, aki szerint tágítani kell az értelmezést, és nem csupán külső segítségben kell gondolkodni, hanem a vállalat belső működésében is meg kell jelennie a szemléletnek, illetve az üzletszerű működés részét kell képeznie, annál is inkább, mert a környezeten kívül a munkavállalók és a befektetők is érintettek.

A kommunikációs vezető szerint máig előfordul, hogy bizonyos cégek - rossz példát mutatva - kizárólag arra törekszenek a felelősségvállalás örve alatt, hogy a logójukat minél többen lássák, "ahelyett, hogy csendben segítenek". Ugyanakkor egyre több a jó kezdeményezés, és sokféle aktivitás belefér a fenntarthatósági programokba. A MOL számára ilyen a sütőolaj kampány, a fiatal tehetségek vagy sportágak támogatása, illetve a középiskolásoknak szervezett természettudmányi verseny is.

Szó esett a MOL-ról, mint hirdetéspiaci szereplőről is. Annak idején a vállalat az OMV "támadás" farvizén lépett ki a hallgatag óriás szerepéből, és imázskampánnyal igyekezett felépíteni "a szeretet faktort" a magyar fogyasztókban, illetve azt a képet, hogy több mint egy benzinkút hálózat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az INA-ügyet is pozitívba tudja-e fordítani a cég, mint a néhány évvel korábbi esetet.

"Az biztos, hogy mostanra sokkal többet tudnak a fogyasztók a MOL-ról, mint évekkel ezelőtt, tehát nincs azaz információhiány. Mostanra az sem kérdés, hogy a MOL magyar vagy nemzetközi vállalat", így Pánczél Andrea. Egy friss felmérés szerint az emberekben tiszta a kép, miszerint "a MOL egy magyar nemzetközi vállalat. Nem jobb az, ha csak magyar, nem jobb, ha nemzetközi. A kettő bőven elfér egymás mellett". Ami az INA körüli eseményeket illeti, azokat e kutatás szerint a megkérdezettek az üzletmenet részének tekintik.

Mivel a MOL-os vezető korábban többek között a TV2-ben dolgozott hosszú ideig, műsorvezetőként és hírigazgatóként, így felmerült a kérdés, nem vágyik-e vissza a médiás pörgésbe. Mint elmondta, "újságírói szemmel most nagyon izgalmas időszakot élünk. A gazdasági, politikai helyzet olyan, hogy igenis nagyon sok hír van nap mint nap, amelyeknek viszont csak egy részét látom viszont a televízióban. Én már médiafogyasztóként látom ezt a helyzetet, úgyhogy online tájékozódom, hiszen sokkal frissebb. A mai médiahelyzetben nincsen nagy nosztalgiám egyik hírműsor iránt sem. Természetesen nagyon kedves emlékeim vannak a televíziós korszakból".

Ami a 2012-es kilátásokat illeti: a médiapiacra Pánczél Andrea szerint is nehéz év vár, melyet jelentősen meghatároz a bizonytalanság. A nagy hirdetők nagyrészt multik, amelyek a korábbiaknál is jobban meggondolják, mire költenek. Felértékelődhet a célzott elérés, elsősorban online és az új technológiákkal kapcsolatos kísérletező kedv is - zárta gondolatait.

 

A beszélgetés hanganyaga a műsor környezetében elhangzott remek zenékkel együtt elérhető ezen a linken. Műsorunk, a Médiapiac minden hétfőn hallható a Jazzy Rádióban, 19 órai kezdettel.