2012. február 16.

Legyünk bátran kínaiak!

A médiaügynökségek és a médiapiac kilátásai mellett arról is beszélgettünk Gulyás Jánossal, a 90.9 Jazzy Rádióban, hogy mit tanulhatunk a kínaiaktól.

A médiaügynökségek és a médiapiac kilátásai mellett arról is beszélgettünk Gulyás Jánossal, az MEC médiaügynökség vezetőjével a 90.9 Jazzy Rádióban, hogy mit tanulhatunk a kínaiaktól. Tavaly 10 százalékot eshetett a reklámköltés, és idén sem lesz diadalmenet. A sok nehézség mellett ugyanakkor vannak fejlődési lehetőségek. Például azt, ami jól működik, bátrabban kellene lemásolni.
Gulyás János

Nem sok jóra számít 2012-ben a gazdaságban Gulyás János, az MEC médiaügynökség ügyvezető igazgatója, akivel január 16-án beszélgettünk a Médiapiac rádióműsorban a 90.9 Jazzy Rádióban. "A reklámpiac jó barométere a gazdasági várakozásoknak, és ez a barométer borús, esős, szeles időt ígér 2012-re" – foglalta össze. "Összességében azt gondolom: a fogyasztás csökkenni fog, a munkanélküliség növekedni fog, az elkölthető jövedelmek csökkeni fognak” – tette hozzá, miközben "ez még mindig egy optimista szcenárió, amely azt feltételezi, hogy az állam és a gazdaság rendben működik".

A borús várakozások gyakran vezetnek végletes, "temető véleményekhez", ezzel kapcsolatban úgy véli, nincs ok arra, hogy teljes médiatípusokat temessünk, bár a válság az egész médiapiacot sújtja, s ezen belül bizonyos médiumok "egy kicsit jobban szenvednek", vagy a médiafogyasztás átrendeződése, vagy "a hirdetők méltánytalansága" miatt.

A hirdetők tartózkodását ugyanakkor egy médiaügynökségnek nem dolga "helyretenni", mivel természetes piaci folyamat, hogy nehéz helyzetben a márkatulajdonosok megvágják a büdzséket, és az általuk leghatékonyabbnak tartott felületekre fókuszálnak. "A büdzséoptimalizálással racionális oldalról nehéz vitatkozni. Ennek viszont az a következménye, hogy bizonyos médiatípusok súlya csökken, vagy időnként akár el is tűnik. A rádió egyértelműen vesztese a folyamatnak, és ennek nem az az oka, hogy kevesebben hallgatnának rádiót, vagy kiderült volna, hogy kisebb a hatékonysága. Egyszerűen a kisebb büdzsékből kevesebb jut erre a területre". A folyamat relatív nyertese a televízió és az online terület, míg relatív vesztese a rádió és – kisebb mértékben – a közterület.

A szakember a tavaly márciusi Médiapiac konferencián bemutatta az MEC prognózisát, akkor 2,5 százalékos reklámpiaci csökkenést várt a 2011-es évre vonatkozóan. Mostanra azonban - sokakkal együtt - jelentősen lefelé kellett módosítania a várakozásait, bár már – a jelen körülmények között optimistának tűnő – korábbi, óvatosan optimista becslést is többen kritikával fogadták, mondván, miért kell egyáltalán csökkenésről beszélni. Jelenleg úgy látja, 2011-ben a piac 10 százaléka tűnt el 2010-hez képest.

A kisebb költések ugyanakkor több munkával, más kompetenciák bevonásának szükségességével párosulnak. "A válságnak van egy olyan következménye, hogy kötelezővé válik a hatékonyság-növelés. A feladat az, hogy kevesebből kell ugyanolyan vagy jobb hatást elérni. Az egész piacot érinti, hogy kevesebb szakember dolgozik média, ügynökségi és hirdetői oldalon. A hatékonyság-növelési kényszer azt feltételezné, hogy okosabbnak kellene lennünk. Nagy kihívás, hogy kevesebben, olcsóbb embereknek kellene dolgozniuk – okosabban” – mondja az ügynökségi vezető. Ráadásul nem lehet jobban alátámasztott, alaposabb terveket készíteni, a jelenlegi piaci gyakorlat nem támogatja e logikát.

Az idei Médiapiac konferencián is előad Gulyás János, ezúttal nem költési becslést ismertet, hanem az MEC nemzetközi, itthon is használhatónak tűnő megoldásairól beszél. Kérdés ugyanakkor, hogy minden adaptálható-e egy kisméretű, követő piacon. "Vannak olyan dolgok, amelyeket nehéz megvalósítani, de van, ami csak elhatározás kérdése. Nemrégiben beszélgettem egy svéd szakemberrel, aki kutatásokat végez szerte a világban. Az egyik ilyen kutatása a copyright (szerzői jog) kérdéssel foglalkozik Kínában. Azt mondta, hogy mikor a szerzői jogi témát, a másolás kérdését előhozta a kínai beszélgetőpartnereinek, nem nagyon értették a dolgot. Megvilágosító volt számára, mikor az egyik azt mondta: ’So the issue with copyright... Ah, you mean, when you copy, you have to be right.’ Tehát a copyright kérdése úgy merül fel ennél a válaszadónál, hogy jól kell másolni. És bizonyos szempontból igaz, hogy lehetünk bátran kínaiak. Ami jól működik a világban, azt be kell építenünk a saját gyakorlatunkba, nem kellene félni attól, hogy nem mi vagyunk az elsők a világon.”

A fentiek persze csak bizonyos megszorításokkal érvényesek. Egyfelől vannak lelki gátak: előre feladjuk, megmagyarázzuk, mi miért nem lehetséges. Ezen túlmenően ugyanakkor a piacméret bizonyos helyzetekben valóban gátat jelent. Például mobilapplikációt fejleszteni arányosan egészen más befektetés a hatalmas amerikai piacon, vagy itthon.

 

A beszélgetés hanganyaga a műsor környezetében elhangzott remek zenékkel együtt elérhető ezen a linken. Műsorunk, a Médiapiac minden hétfőn hallható a Jazzy Rádióban, 19 órai kezdettel.