Kövess minket!

Marketing

Lehetőségük van kísérletezni

A Provident Pénzügyi Zrt. a saját piacán elsők között vágott bele a content marketingbe. A Provident Pénzügyi Zrt.-től Gránicz Gábor online marketing vezetővel, Jármay András online marketing szakértővel, valamint Andrási Gáborral és Tőzsér Mátéval, az iProspect Hungary tartalommarketing-szakembereivel beszélgettünk a stratégia életre keltéséről.

Milyen célok mentén és kiknek kommunikál a Provident?

Gránicz Gábor: A core célcsoportunk a 30-59 korosztályba eső, a szolgáltatásunk iránt fogékony férfiak és nők. Kommunikációs csatornáink sokrétűek. 15 éven keresztül ATL és BTL fókuszú kommunikációt folytattunk. Két évvel ezelőtt indult el az online térnyerése, és mára erőteljes verseny alakult ki a televízió és az online kommunikáció között. Mára a leadgenerálás olcsóbb az online csatornákon keresztül, ezt más piaci résztvevők is megerősítik.

Olcsóbb vagy mérhetőbb?

GG: Kimondhatjuk, hogy olcsóbb és pontosan mérhető. A különböző analitikai eszközökkel pontosan mérjük és modellezzük az online teljesítményünket onnantól kezdve, hogy az oldalon először járt a felhasználó.

Az online kommunikációs eszközök közül melyek szerepelnek a palettán?

GG: Első körben a hagyományos online hirdetési technológiákat kezdtük alkalmazni. Az AdWords volt az első csatorna, azóta igénybe veszünk számos eszközt, köztük affiliate partnereket, illetve programmatic megoldásokat is. Emellett nagyon jó kapcsolatot ápolunk pénzügyi összehasonlító oldalakkal és hirdetéseink permanensen futnak a felületeiken. 2016 májusában tettük meg az első lépést a content marketing irányába. A blog.provident.hu-val indultunk el, majd fokozatosan erre építettük fel a közösségimédia-kommunikációt. A Facebook oldalunk szeptemberi debütálását követően októberben indítottuk el a YouTube-csatornánkat, melyre 2017-ben erőteljesebben fókuszálunk majd.

Miért merült fel a content marketing gondolata az egyéb csatornák mellett?

GG: Azt láttuk, hogy a Google erősen kezdte monetizálni a saját csatornáit és visszaesett az organikus forgalom. Szakértőinkkel közösen azt állapítottuk meg, hogy a tartalom-előállítás lehet az egyik leghatékonyabb eszköz ennek visszaépítésére. Olyan újabb látogatók megszólítása is cél volt, akiket eddig más csatornákon nem tudtunk elérni.

Jármay András: Cél volt az is, hogy pénzügyi szolgáltatóként ne csak személyi kölcsönnel kapcsolatos tartalmakkal érjük el az embereket, hanem hétköznapi témákat vegyünk elő: hasznos pénzügyi tippek, háztartás, DIY, valamint pénzügyi tudatosságra is próbáljuk nevelni a felhasználókat a tartalmainkon keresztül.

GG: Teljes mértékben márkázott oldalakról (Facebook, blog, YouTube) beszélünk, amelyek segítségével a Provident megítélését is sikerült javítanunk.

Miben volt más az együttműködés az ügynökséggel, mint a hagyományos online megoldások esetében?

GG: Az első pillér a SEO-együttműködés volt. Miután minden csatornát kipróbáltunk és teszteltünk, felmerült a content marketing gondolata. A projekt indulását hosszú, házon belüli tervezés előzte meg, melynek során összegyűjtöttük az elképzeléseinket. A feladat összetettségére való tekintettel mindenképpen szakértői segítséget akartunk keresni ezek pontosításához.

JA: Az iProspect segített kibontani és szakmai érvekkel alátámasztani, hogy milyen irányba érdemes elindulni. Együtt építettük fel a működést az alapoktól, és minden szinten mindenki hozzáadta a tudását.

Andrási Gábor: A content marketing és bármilyen marketingstratégia ügynökségi oldalról akkor tud jól működni, ha szorosan együttműködünk az ügyféllel, megismerjük a céljait, belelátunk a működésükbe, együtt gondolkozunk.

A célok hogyan alakultak ki?

GG: A marketingbüdzsére és -célokra éves tervszámaink vannak, és úgy gondoltuk, hogy be kell vonnunk egy újabb csatornát a tervek és a lehetőségeink közötti rés betömésére. Ugyanakkor fontosnak tartottuk azt is, hogy valóban az érdeklődési körüknek megfelelő minőségi tartalmat adjunk az emberek kezébe, és marketing szempontból értékes, konvertáló látogatókat vonzzunk.

JA: Fontos hangsúlyozni, hogy mind a SEO-hoz, mind a tartalommarketinghez idő kell, és nálunk megvolt az összhang, hogy időt hagyjunk egy-egy ötlet kifutására. A többi eszközünk mellett a blognál is lehetőségünk van több dologgal kísérletezni és tesztek alapján építkezni.

Miért éppen a blogformátumot tartottátok megfelelőnek?

GG: A blog előnye, hogy itt nem csak száraz szakmai anyagokat lehet megosztani, hanem hétköznapi történeteket is elmesélhetünk. Bulvárosítani tudjuk a témákat a szakmai tartalom megőrzése mellett. A közösségimédia-megjelenésünk is arra épült, hogy emberközelibbé tegyük a kommunikációnkat, és a pénzügyi tudatossággal kapcsolatos témákról is beszéljünk.

Tőzsér Máté: A közösségi média és a content marketing célja, hogy olyan tartalmakat aggregáljon felénk, amelyek kapcsolódnak az érdeklődési körünkhöz. Ha a kiválasztott célközönséget a számukra releváns tartalmakkal szólítjuk meg, akkor folyamatos kapcsolatot tarthatunk fenn velük.

A blog azért is releváns platform, mert ha valaki pénzügyi témában érdeklődik, szakmai oldalon fog konkrét információkat keresni. A mi célunk az volt, hogy azoknak az embereknek elmondjuk: a hitelfelvétel tervezhető, alaposan átgondolt folyamat. Ebben segítenek a tudatos vásárlásról szóló posztjaink vagy az okos tippek is.

Az írásos blogposztok mellett több formában is megjelennek a népszerű tartalmak: készítünk infografikákat és videós megjelenítéseket is, amelyeket a social media platformokon is fel tudunk használni. Ott ezek a formátumok működnek a legjobban. Mindig az összes platformban egyszerre gondolkodunk, és egymásra is tereljük a forgalmat. Így tudunk a lehető legtöbb fogyasztóhoz eljutni.

A célközönséget érdeklő témákat hogyan tudtátok azonosítani?

AG: A felmérés adatalapon készült. Az első fázisban mindig megnézzük az adott kategóriában érvényesülő piaci trendeket, a legkeresettebb kifejezéseket. A tippekre-tanácsokra, a segítsünk egymásnak jellegű tartalmakra nagyon sokan keresnek. Külön megnéztük a blog esetében kiemelt fiatalabb korosztályt, akik a Provident számára nem csupán a jelenben, de a jövőben is nagyon fontosak lehetnek. Ráadásul ezt a célcsoportot korábban senki nem szólította meg. Meg kellett vizsgálnunk, hogyan fognak reagálni, és látva az eredményeket ennél jobban nem is alakulhatott volna a gyakorlati megvalósítás.

 

 

Hogyan mértétek a teljesítményt és milyen eredményeket hozott a blog 2016-ban?

AG: Miután nulláról indítottuk, benchmarkok nem voltak. A célunk az volt, hogy folyamatos építkezés mellett növekedést mutassunk. A májustól decemberig tartó időszakban több mint 22.000 embert sikerült elérni a bloggal, ami 10-12 százalékos növekedést jelentett a Provident weboldalán. A jövőben ezt már kicsit szofisztikáltabban fogjuk mérni: bekerülnek a képbe olyan eljárások, amelyek segítségével az egyes blogposztok konverzióit is tudjuk mérni. A célunk, hogy folyamatos optimalizáció mellett növeljük a forgalmat és a konverziót, valamint új partnereket is behozzunk, akik friss látogatóbázissal látnak minket el.

Tartalmi partnerekről beszélünk?

AG: A content marketingnek két lábát szoktuk használni. Az egyik a belső tartalommarketing, amikor a blogra állítunk elő cikkeket és ezeket rendszeresen publikáljuk. Emellett kapcsolatban állunk több külső bloggerrel és portállal, akik szintén előállítanak hasonló tartalmakat, azonos stratégia mentén.

Egyelőre mennyire kötitek össze remarketinggel, értékesítési lépésekkel a látogatásokat?

GG: Ezen a területen is működik a fokozatosság elve. A blog tartalmait organikus módon szerettük volna megismertetni, ezért forgalmat nem vásároltunk. A látogatószám most már megfelelő ahhoz, hogy komolyan vegyük, és a jövőben össze is fogjuk fűzni, elsősorban social media jellegű remarketinggel. A következő lépések között szerepel az is, hogy a beérkező adatok alapján adatbázisokat és perszónákat építünk, hogy még jobban megismerjük a célközönséget. A hirdetések esetén már most is kiemelten használjuk a remarketinget, és nagyon jól működik.

A content marketing eleve nem úgy indult, hogy az első pillanattól a konverziót segítse elő. Házon belül is úgy kommunikáltuk, hogy hosszú távon fog eredményeket mutatni.

Erre mennyire volt nyitott a vezetőség?

GG: Hosszú előkészítés előzte meg a bevezetést. Amikor ennek a hasznát már számokkal, eléréssel alá tudtuk támasztani, és meg tudtuk mutatni, hogy a Facebookon megosztott videó milyen költséggel ér el egy-egy embert, akkor megkaptuk a szükséges támogatást. De megyünk tovább, és a jövőben ténylegesen konverzióalapra helyezzük az együttműködésünket.

A tartalom terjedelmében vagy formátumában is lesz fejlődés?

TM: 2017-ben már minden témacsoporthoz fogunk kapcsolni infografikákat, animált infografikákat, illetve forgatott videós tartalmakkal is elindulunk.

GG: Két irányban gondolkodunk, egyrészt testimonial videókban, amelyek nagyon népszerűek és a cég szempontjából is hatékonyak lehetnek, illetve influencer marketingben, amelyre a YouTube lenne a legalkalmasabb felület. Már itthon is azt látjuk, hogy a videó a legnépszerűbb formátum.

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom

Marketing

Megújul a Magyar Marketing Szövetség képzési rendszere

Május elején indulnak az SMP Marketing Masters kurzusai.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség logója, forrás: MMSZ

Megújítja képzési rendszerét a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) – közölte szerdán a szakmai szervezet. Azt ígérve, hogy szakmai partnerével, az SMP Magyarországgal közösen elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat, amelyek sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül. Az MMSZ megújuló edukációs kínálatának első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok, amelyeket a hazai marketinges és kommunikációs szakma elismert vállalati szakemberi tartanak.

„Az MMSZ első számú küldetése, hogy a szakmaiság erősítésével a marketing reputációját is egyre magasabb szintre helyezze, ennek érdekében kiemelten fontos a szakma identitásának erősítése is, hiszen erre alapozva lehet a marketinget a legmagasabb szinten képviselni, illetve művelni. Mindehhez korszerű marketinges és kommunikációs ismeretekre, valamint holisztikus üzleti és menedzsment tudásra egyaránt szükség van” – vallja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a gyorsan változó világban a tudás folyamatos frissítésére, fejlesztésére van szükség, ezért az SMP Magyarország és az MMSZ, mint a European Marketing Confederation (EMC) tagszervezetei, elkötelezettek az európai Continuous Development Programban (CDP) való aktív részvétel iránt.  E célkitűzés támogatása érdekében az MMSZ 2024-ben megújítja és bővíti képzési rendszerét: a cél az, hogy a kínált személyes és online kurzusain keresztül a szervezet hatékonyan támogassa a junior és senior szakemberek szakmai fejlődését, hogy készségeiket és tudásukat magas szinten fejleszthessék, valamint lépést tarthassanak a folyamatosan változó trendekkel. A CDP képzési program három elemből áll:

  • SMP Masters – minden évben elérhető, magyar nyelvű, személyes jelenlétű kurzusok,
  • SMP Mastersnet – 2024 őszétől induló, az ősztől nyárig tartó szemeszterben folyamatosan elérhető magyar nyelvű online kurzusok,
  • SMP Mastermind – folyamatosan elérhető, perszonalizált magyar vagy angol nyelvű, gyakorlatorientált, európai szinten minősített szakemberek közreműködésével tartott worskshopok.

A program első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok. A magyar nyelvű, személyes képzések célja, hogy a marketing területén megkerülhetetlen, naprakész, stratégiai, kreatív, digitális, technológiai folyamatokat, lehetőségeket, trendeket, valamint megoldásokat egy átfogó képzéssorozat keretében ismerjék meg és sajátítsák el a résztvevők. Az SMP Marketing Masters komplex programsorozat összesen öt, egyenként kétnapos tematikus kurzusból áll, amelyeken külön-külön, de akár egyben is részt lehet venni. A képzési program a márkaépítés és menedzsment, a kreatív és technológiai marketing, a digitális stratégiák és marketingtaktikák, a social media és content marketing, valamint a kampánymenedzsment és értékesítés területét öleli fel, és azon többek között olyan elismert hazai és nemzetközi piacon is tapasztalattal bíró vállalati szakemberek oktatnak majd, mind például Balogh Tímea (Telekom), Kovács András Péter (Yettel), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), Metykó Tibor (Euronics)Mondovics Péter (Mastercard), Spiegel György (Borsodi) vagy például Tóth András (Microsoft). A teljes programban való részvétel esetén Senior Marketing Professional diploma szerezhető, sőt ezenfelül, a képzéshez kapcsolódva, az oktatókkal való személyes networkinglehetőség és akár mentoringprogram is elérhetővé válik. 

A Magyar Marketing Szövetség és az SMP Magyarország által kínált, megújult képzési rendszer folyamatosan biztosítja a tanulás lehetőségét, segíti a sikeres karrierépítést és formálja a jövő szakembereinek alapvető stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai készségeit. A képzések sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül, amelyhez pályázat útján lehet majd csatlakozni 2024 októberétől. „Hisszük, hogy a felkészült szakemberek eredményes munkája értékteremtő módon járul hozzá a vállalatok, vállalkozások üzleti eredményességéhez, és ezáltal a marketingszakma még elismertebbé, megbecsültebbé válik!” – hangsúlyozza Hinora Ferenc, a megújult képzési programot nyújtó MMSZ elnöke.

Tovább olvasom

Marketing

Versenyfelügyeleti eljárás indul a Temu online piactérrel szemben

Valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Közzétéve:

Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

Felidézik, hogy a GVH 2024. február 27-én közölte, számos bejelentés alapján több eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Kiemelték, a rendelkezésre álló információk, adatok alapján

az Írországban bejegyzett Whaleco Technology Limited az általa üzemeltetett honlapon és a Temu mobilalkalmazáson keresztül valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A vállalkozás az általa értékesített termékek esetében „akár 95 százalék” (vagy magasabb) mértékű kedvezményeket kommunikál bizonyos termékkategóriákra, azonban ilyen mértékű kedvezmény a kategóriára történő kattintással nem lelhető fel a találatok között – írják a közleményben.
Részletezik, a GVH észlelte továbbá, hogy a vállalkozás a honlapon, illetve a mobilalkalmazáson elérhető termékekre vonatkozó akciós ajánlataival összefüggésben a teljes vásárlási folyamat alatt a termékek elérhetőségére vonatkozó sürgető jellegű tájékoztatásokat tesz közzé, például:

  • „már csak 4 maradt”,
  • „majdnem elfogyott”,
  • „megvásárolva 1 perccel ezelőtt”,
  • „Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket”,
  • „Keresett! x eladva az utolsó 24 órában”,
  • A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal”.

Ezek az üzenetek tartalmuk és vizuális megjelenítésük révén összhatásukban valószínűsíthetően alkalmasak arra, hogy a fogyasztókat sürgessék, illetve pszichés nyomásgyakorlás alá helyezzék a termék megvásárlására vonatkozó döntésük meghozatalában – tették hozzá.

A GVH észlelte azt is, hogy a honlapon a „Temuról” szóló linken közzétett és vallott értékek között a „Társadalmilag felelősségteljes – Jót tenni a világgal” kijelentés szerepeltetésével valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat a termékek lényeges jellemzőivel kapcsolatban, különösen a termékek környezeti hatásai szempontjából.

Továbbá a GVH azt is valószínűsíti,

a vállalkozás az általa népszerűsített, és forgalmazott termékek esetében azt a hamis benyomást kelti, hogy a termékek jogszerűen értékesíthetők, holott nem rendelkeznek „CE” megfelelőségi jelöléssel

– olvasható a közleményben.

Mindezek alapján a Gazdasági Versenyhivatal a Temu online piacteret működtető Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indít.

Felhívták a figyelmet, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A vizsgálat lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. A versenyfelügyeleti eljárásban kiszabható maximális bírság az érintett vállalkozás nemzetközi csoportszintű éves árbevételének a 13 százaléka lehet.

A GVH észlelte azt is, hogy a Temu a különböző közösségi médiumokban nagy követőtáborral rendelkező magyar influenszerekkel is népszerűsíti a termékeit.

Ezzel kapcsolatban a nemzeti versenyhatóság – összhangban a 2022 novemberében közzétett, influenszereknek szóló útmutatójával – fokozottan felhívja az érintett véleményvezérek figyelmét a reklámozással kapcsolatos szabályok betartására, illetve ennek elmaradása esetén a lehetséges jogkövetkezményekre.

A GVH elnöke felszólító levéllel élt a Temu termékeit is népszerűsítő egyik hazai influenszer felé, hogy hozza összhangba hirdetési tevékenységét a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénnyel

– tájékoztatott a GVH.

Hangsúlyozták, a GVH kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években többek között a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.

Kitértek arra, hogy a magyar versenyhatóság 2023 februárjában fejezte be vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-sel szemben, tavaly november végén pedig lezárta a TikTok vizsgálatát, amely során a magyar versenyhatóság globális hatású eredményeket ért el.

Tovább olvasom