2010. június 25.

Lélekben a gödör mélyén

Akár javul a világgazdaság helyzete, akár nem, a világ húsz legfejlettebb államának polgárai ebből nem éreznek semmit. Legalábbis erről számoltak be.

Akár javul a világgazdaság helyzete, akár nem, a világ húsz legfejlettebb államának polgárai ebből nem éreznek semmit. Legalábbis erről számoltak be egy nemrégiben zárult Ipsos-kutatás során. A megrendelő kanadai volt – ha már ott tartják a G20 következő dzsemboriját.

A canada.com számára készült felmérés szerint a Torontóban rendezett G20-csúcsot beárnyékolja, hogy nem javul az egyes nemzetgazdások állapotának lakossági megítélése. A 2007 áprilisa óta havi rendszerességgel készülő konjunktúrakutatásban idén májusban a világ GDP-jének háromnegyedét előállító 24 ország majdnem 19 ezer polgárát kérdezték meg.

A konjunktúraindex 2007 áprilisában állt a legmagasabb értéken; akkor a válaszadók 66 százaléka tartotta “jónak” saját nemzetgazdasága állapotát, míg a legalacsonyabb értéket - 37 pontos zuhanás után – tavaly 2009 áprilisában, a világgazdasági recesszió mélypontján regisztrálták. A globális lakossági konjunktúraindex 2010 januárja óta gyakorlatilag változatlan, a lakosság 38 százaléka ítéli jónak saját országa gazdaságának állapotát.

Eközben a világ polgárai közül tízből négyen tartják a nemzetgazdaságuk állapotát aktuálisan “jónak”, ami egy pontnyi emelkedést jelent az áprilisban mért 38 százalékhoz képest. Brazília, Szaúd-Arábia, Svédország és Mexikó az az ország, ahol a legerősebb a kedélyjavulás; előbbiben öt-, a következő kettőben négy-négy-, míg a legutóbbiban háromszázaléknyi a hangulatjavulás. A saját gazdaság lakossági megítélése a legnagyobb mértékben: Németország (-7pont), Nagy-Britannia (-5 pont), Kína (-3 pont) és Olaszország (-3 pont) polgárai körében romlott.

A legoptimistábbak az indiaiak; 85 százalékuk látja hazája irányát jónak, míg a magyaroknál nyolc százalék ez a mutató. Akárcsak a franciáknál. Nálunk borúlátóbbak már csupán a japánok és a spanyolok – 6-6 százalékuk elégedett az otthoni változásokkal.