2014. február 05.

Lenovo-lendület

Globális harmadik helyezetté vált az okostelefonok globális piacán a kínai Lenovo, miután felvásárolta a Motorola készülék-üzletágát.

Globális harmadik helyezetté vált az okostelefonok globális piacán a kínai Lenovo, miután felvásárolta a Motorola készülék-üzletágát.

A WirelessWeek beszámolója szerint három éven keresztül elhúzódó fizetéssel, összesen 2,91 milliárd dollárért cserél gazdát az amerikai vállalat e része. Egyes források máris azt kalkulálják, hogy a Google konszolidált árbevételének csökkenő töredékét (a tavalyi harmadik negyedévben 8, az előző esztendőben még 13 százalékát) hozó, 2011 végén megvett Motorola feldarabolásával igencsak jól keresett az internetes óriáscég.

A jelek szerint azonban a Lenovo sem járt rosszul az üzlettel. A bevásárlással az Apple-hez pozícionálhatja magát, hiszen a számítógép-, a tablet- és az okostelefon-piacon is jelen van, a Motorola révén pedig erősítheti jelenlétét az észak-amerikai térségben.

A kínai cég döntött arról is, ki költheti reklámpénzeit Afrikában, Európában és a Közel-Keleten. A globális megbízást ez nem érinti.

A Total Media által elnyert megbízás olyan kulcspiacokra is vonatkozik, mint Német-, Francia- és Olaszország, Hollandia vagy Skandinávia, de ebbe a kalapba tartoznak egyes kelet-európai államok is. A későbbi győztesnek az eddig a brit és a német piacon a Lenovonak dolgozó Maxust kellett legyőznie, amely a Neo@Ogilvy-val az oldalán szállt harcba e megbízások megtartásáért.

A CampaignLive emlékeztet arra is: a döntés nem érinti a Saatchi&Saatchi 2011-es megbízását, amely akkori becslések szerint globálisan évi 60 millió font elköltésére vonatkozott. A cikk szerint a Total Media nem sokkal azt követően szerezte meg a Lenovo megbízást, hogy elnyerte a leginkább nyomtatóiról ismert Epson európai büdzséjének tervezését és költését.