2013. október 22.

Létrejött az AVEC Akcelerátor Program

A PortfoLion, a Day One Capital, a Bonitás és a Mobilitás és Multimédia Klaszter összefogásával és Oszkó Péter vezetésével indult el.

Bár bőségesen van kihelyezhető tőke a magyar piacon, és a startupok száma és renoméja is folyamatosan nő, közel sem teljes a hazai innovációs értéklánc: mind befektetői, mind vállalkozói oldalon sokat kell még fejlődnie az országnak ahhoz, hogy Budapest felkerüljön a világ startup térképére. Ezt hivatott katalizálni az ország meghatározó kockázati tőkealapjainak és egyik legrangosabb szakmai szervezetének összefogására épülő AVEC Akcelerátor Program.

Évente több száz új startup ötlet születik Magyarországon, és szinte minden hétre jut egy tematikus esemény. A befektetői oldalon is folyamatosan nő a kihelyezhető tőke: a Jeremie I-IV. alap által 131,7 milliárd forint áll a cégek rendelkezésére. A pár már jól ismert nemzetközi sikertörténetet leszámítva az eredmények egyelőre mégsem elégségesek ahhoz, hogy felrajzolják Budapestet a világ nemzetközi startup térképére.

 

"Ennek részben az az oka, hogy nincs elég befektetésre alkalmas jó deal a piacon. Többre van szükség, mint szenvedélyre és pénzre – az üzlet- és termékfejlesztéshez szükséges tudás hiánya jelenleg még komoly akadály. Emellett a jogi-szabályozási környezet és a bonyolult adminisztráció is hátráltatja az induló vállalkozásokat. Ugyanakkor a befektetői oldalon is szükség van a továbbfejlődésre: gyakran nem elég „smart” a money, amit a startupok kapnak, nem elég a tőkén túli egyéb támogatás, nem megoldott a többkörös finanszírozás sem, és akkor a befektetők nemzetközi beágyazottságának a hiányáról még nem is beszéltem” – mondta el Oszkó Péter, a PortfoLion elnök-vezérigazgatója.

A teljes piac megreformálásához alapos és átgondolt utánpótlásképzésre van szükség, amelynek a köz- felső- és felnőttoktatásban, valamint a piacon is meg kell jelennie. „Időt, pénzt és szakértelmet kell fektetni a legjobbak fejlesztésébe. Erősíteni kell a vállalkozói szemléletet és bátorítani kell a vállalkozói élet kihívásaira való tudatos felkészülést. Emellett az államnak a piaccal együtt kell lélegeznie ahhoz, hogy felnőjünk a világ startup nagyhatalmaihoz” - tette hozzá Oszkó.

 

A megoldás

Az értékláncban tapasztalt hiányosságokat felismerve indította el a PortfoLion, a Day One Capital, a Bonitás és a Mobilitás és Multimédia Klaszter az AVEC Akcelerátor Programot. A három tőkealap együttesen 25 milliárd forintot kezel (ebből nagyságrendileg 7 milliárd Jeremie alapból, míg 18 milliárd magánbefektetőktől származik), és az induló cégek gyakorlatilag teljes életciklusát végig tudja kísérni, szakmai, üzleti és tőke-igényeiket kielégítve – ezzel egyedülálló a magyar piacon. A Mobilitás és Multimédia Klaszter, az egyik legsikeresebb hazai K+F+I összefogás pedig kapcsolatrendszerével, mentorhálózatával és projekt termékesítési tapasztalatával tud hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez. Az AVEC Akcelerátor Program az egyedülálló mentorhálózattal támogatott tudásbázis és széles szolgáltatás paletta mellett személyre szabottan hasznos nemzetközi kapcsolatokat is biztosít a startuppoknak: jelenleg Budapest mellett San Franciscoban, New Yorkban, Londonban és Tokióban üzemeltet irodát.

Az AVEC Akcelerátor Program elnök-vezérigazgatója Oszkó Péter, üzletfejlesztési igazgatója Málnay Barnabás, az MMKlaszter operatív vezetője.

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 órája

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.