2018. szeptember 11.

Magyar bronzérmes a Toyota rajzversenyén

Ünnepélyes keretek közt hirdette ki az immáron világszinten is meghatározó eseménnyé vált 12. Toyota Álomautó Rajzverseny győzteseit a Toyota.

A vállalat járműélmény központjában, a tokiói Mega Web létesítményben átadták át a helyezetteknek járó díjakat. A 2004-ben alapított Álomautó Rajzverseny (Toyota Dream Car művészeti pályázat) lehetőséget kínál a világ gyermekeinek, hogy megtapasztalják az álmok örömét és jelentőségét. Emellett az autók iránti érdeklődés csíráit is elülteti bennük.

Idén 76 országból és térségből mintegy 650 ezer pályázat érkezett. Az országos versenyekre 2017 októbere és 2018 márciusa között került sor, majd a helyi győztesek munkái az áprilisban, Japánban megrendezett döntőn kerültek a zsűri elé. Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke, művészeti szakértők, valamint a Toyotától független autóipari szakemberek minősítették az alkotásokat, és választották ki három korosztályban az aranyérmeseket.

A három korosztályban egy-egy aranyérmet, két-két ezüstöt, valamint három-három bronzot, továbbá négy-négy elismerő oklevelet osztottak ki. A versenyen három különdíj is gazdára talál: az Akio Toyoda elnöki különdíj (Akio Toyoda elnök döntése alapján), a Fejlesztési ihletadó díj (Didier Leroy alelnök döntése alapján), valamint a Mosolyt csal az arcomra! - díj (online közönségszavazat alapján).

A 12. Álomautó Rajzversenyre beérkezett 650.000 pályaműből a díjnyertes pályázatokat a nemzeti fordulók győztesei közül választották ki. Összesen 30, Európából pedig mindössze hat gyermek utazhatott ki a tokiói döntőre, ebből Magyarországot két gyermek képviselte. A pályaműveket kategóriánként értékelték, a 7 éves és fiatalabb kategóriában Magyarországról Csiszár Dániel Attila (7 éves) „Sivatagtisztító autó” című rajzával került be a 10 legjobb közé, míg a 8-11 éves kategóriában Nagypál Borbála (11 éves) „Környezettisztító Toyota” című művével jutott be a TOP10-be, így mindkettejük szülői kísérettel utazhatott ki Tokióba, ahol Dániel rajzával végül bronzérmet szerzett.

„Hihetetlenül inspiráló volt látni, hogy ezek a fiatal gyermekek mennyire felelősen és környezettudatosan gondolkodnak, egyként foglalkoztatják őket a társadalmi egyenlőtlenségek kérdései, a környezettudatosság és a fenntartható jövő problémaköre, vagy épp a mozgáskorlátozottak számára nyújtott segítségnyújtás lehetősége. Éppen ezért külön megtiszteltetés és büszkeség volt számunkra hogy ebben a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben két magyar gyermek is képviselhette pályaművével hazánkat, és a nemzetközi döntőn is jó eredménnyel szerepeltek.” – fogalmaz Holland Éva BTL kommunikációs és rendezvényszakértő, aki a magyarországi képviseletében elkísérte a döntőre a gyermekeket.