2014. március 28.

Magyar kézbe kerülhet a Sanoma?

A Kreatív szerint három komoly vevő-jelölt van, még áprilisban eldőlhet, melyik lesz a befutó.

Áprilisban lezárulhat a Sanoma eladása - értesült a Kreatív. A lap szerint a Central-Fund pénzügyi befektető lesz a vevő.

Az eladási szándékról 2013 tavasza óta beszélnek szakmai körökben, mivel a cég külföldi tulajdonosának kell a pénz a televíziós terjeszkedései miatt (a Pro7Sat1-től megvásárolták az SBS-t). Az elmúlt fél évben sok cég neve felmerült. Ilyen volt a Magyar Telekom, a Central European Media and Publishing (CEMP), a Hearst, a román piacon a Sanomát felvásárló Burda International, a Wizzair tulajdonosa, az RTL Klub, a Lapcom, az Origo, valamint a Telenor, a finn Alma Media és az Axel Springerhez köthető StepStone.

Az is felmerült, hogy a Sanoma is az egyre terebélyesebb Fidesz-közeli médiabirodalomba kerül, de ennek ellenkezőjéről is sok pletyka keringett. A Kreatív szerint közel került a vásárláshoz a Magyar Telekom és a CEMP is. "A harmadik jelölt egy, a médiapiacon elsőre kevéssé ismert pénzügyi befektető, a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A honlap és a cégadatok szerint a menedzsment tagjai Varga Zoltán, Balogh Róbert, Szigeti Károly és Gerő Viktor. Közülük Varga korábban volt a Wizz Air befektetője is, talán innen jöhetett a Váradi-féle szál a találgatásoknál. Gerő Viktor pedig ismert név a médiapiacon, 2005-től a Vatera ügyvezetője volt, utána a Vatera tulajdonosának, az Allegroupnak a regionális igazgatója, ahonnan 2011 áprilisában távozott, ám tanácsadóként még segítette az online kereskedő munkáját."

Címkék: sanoma