2012. október 08.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka

Szeptemberben döntött a zsűri: a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat 2012. évi győztese a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok.

Szeptemberben döntött a zsűri: a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat 2012. évi győztese a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok. Az oklevelet a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok keretében, október 6-án adták át Kovács Tibor birtokigazgatónak.

Az időjárás is kegyes volt a tokajiakhoz: a Szüreti Napok rendezvénysorozatát ragyogó, szinte már nyárias időben rendezték az idén ősszel. Ez visszatükröződött a látogatottságban is, hiszen a rendezvényen több ezer vendég vett részt.

A szervezők jóvoltából október 6-án, szombaton a Tokaj főterén felállított színpadon adhatta át testvérlapunk, a Bor és Piac a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka verseny 2012. évi győztesének, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoknak a címet tanúsító oklevelet. A díjat a Bor és Piac képviseletében Bozzai Zsófia főszerkesztő és Szakács László kiadóigazgató adta át Kovács Tibor birtokigazgatónak.

A Bor és Piac szaklap által meghirdetett pályázatra olyan szőlőbirtokok nevezhettek, amelyek gazdálkodásuk során - azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekednek - gondot fordítanak a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának megőrzésére.

A pályázat kétfordulós volt. A tavasszal megújult www.borespiac.hu oldalra 55 pályázó birtok töltötte fel az adatait, valamint a birtok, a pince és a vendégtér fotóit. Ezek alapján folyt az internetes közönségszavazás, amelynek során közel kétezer regisztrált olvasónk adta le szavazatát. Az internetes szavazáson alakult ki a tíz legszebb birtok mezőnye. Ezeket a birtokokat a szakértő zsűri személyesen is felkereste, majd szeptemberben összeült pontozni.

Az idei megmérettetésen a Tokaj-Hétszőlő szőlőbirtok meggyőző fölénnyel nyerte el az első helyet. A második helyen a hat hektáros csopaki Szent Donát Pince végzett, a harmadik az erdőbényei Béres szőlőbirtok lett.

A Tokaj-Hétszőlő 1991-ben alakult, francia tőkebevonással. Ötvenhat hektárnyi, új telepítésű, összefüggő szőlőültetvényt művelnek ökológiai gazdálkodással. A birtokhoz tartozik a több mint ötszáz éves Rákóczi-pince Tokaj belvárosában, valamint az 1700-as évek elején épült Rákóczi-Dessewffy Kastély is.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot a Bor és Piac 2013-ban ismét meghirdeti.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

22 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)