2012. október 08.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka

Szeptemberben döntött a zsűri: a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat 2012. évi győztese a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok.

Szeptemberben döntött a zsűri: a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat 2012. évi győztese a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok. Az oklevelet a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok keretében, október 6-án adták át Kovács Tibor birtokigazgatónak.

Az időjárás is kegyes volt a tokajiakhoz: a Szüreti Napok rendezvénysorozatát ragyogó, szinte már nyárias időben rendezték az idén ősszel. Ez visszatükröződött a látogatottságban is, hiszen a rendezvényen több ezer vendég vett részt.

A szervezők jóvoltából október 6-án, szombaton a Tokaj főterén felállított színpadon adhatta át testvérlapunk, a Bor és Piac a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka verseny 2012. évi győztesének, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoknak a címet tanúsító oklevelet. A díjat a Bor és Piac képviseletében Bozzai Zsófia főszerkesztő és Szakács László kiadóigazgató adta át Kovács Tibor birtokigazgatónak.

A Bor és Piac szaklap által meghirdetett pályázatra olyan szőlőbirtokok nevezhettek, amelyek gazdálkodásuk során - azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekednek - gondot fordítanak a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának megőrzésére.

A pályázat kétfordulós volt. A tavasszal megújult www.borespiac.hu oldalra 55 pályázó birtok töltötte fel az adatait, valamint a birtok, a pince és a vendégtér fotóit. Ezek alapján folyt az internetes közönségszavazás, amelynek során közel kétezer regisztrált olvasónk adta le szavazatát. Az internetes szavazáson alakult ki a tíz legszebb birtok mezőnye. Ezeket a birtokokat a szakértő zsűri személyesen is felkereste, majd szeptemberben összeült pontozni.

Az idei megmérettetésen a Tokaj-Hétszőlő szőlőbirtok meggyőző fölénnyel nyerte el az első helyet. A második helyen a hat hektáros csopaki Szent Donát Pince végzett, a harmadik az erdőbényei Béres szőlőbirtok lett.

A Tokaj-Hétszőlő 1991-ben alakult, francia tőkebevonással. Ötvenhat hektárnyi, új telepítésű, összefüggő szőlőültetvényt művelnek ökológiai gazdálkodással. A birtokhoz tartozik a több mint ötszáz éves Rákóczi-pince Tokaj belvárosában, valamint az 1700-as évek elején épült Rákóczi-Dessewffy Kastély is.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot a Bor és Piac 2013-ban ismét meghirdeti.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.