2013. január 15.

Más nyelvet beszélnek

Interjú Andrea Suarezzel, az IPG Mediabrands, World Markets elnökével. Elsőként a Médiapiac szaklap Feltörekvő piacok mellékletében jelent meg.

Új műsorhoz új férfi kell, idézhetnénk, ha nem egy hölgyről lenne szó. Az IPG Mediabrands szerkezeti átalakítását követően Andrea Suarez lett a World Markets egység elnöke. Ő az első latin-amerikai nő, aki ennyire magas pozícióba jutott a médiaügynökségi világban. A földrajzi felosztás értelmetlenné válásáról, a feltörekvő piacok jelentőségéről és a fiatal szakemberekkel szembeni elvárásokról kérdeztük.

A beszélgetés elsőként 2012 decemberében, a Médiapiac szaklap Feltörekvő piacok mellékletében jelent meg.

 

Andrea Suarez

A kinevezéséről szóló sajtóközleményben ez állt: az első latin-amerikai nő, aki a médiaügynökségek világában ilyen magas pozíciót ért el. Tekinthetjük ezt szimbolikus lépésnek is. Egyetért egy ilyen értelmezéssel? Valóban mond valamit a kinevezése a médiaipar átformálódásáról?

Az elmúlt tíz évben nagyon sokat változott a média- és reklámipar, főképp az emberi erőforrás és a háttér sokszínűsége tekintetében. Mostanra a világ minden pontjáról, így nem tipikus „reklámfővárosokból” is érkeztek olyan tehetségek, akik magas pozíciókba jutottak. Mivel a médiapiac átalakult, olyan emberekre van szükség, akik megértik az ügyfelek igényeit, és olyan megoldásokat képesek szállítani számukra, amelyek választ adnak a kihívásaikra. Többé nem elég pusztán a médiára fókuszálni, hanem képesnek kell lenni a holisztikus gondolkodásra, amely egyben megfelelő üzleti eredményhez is vezet. Értelemszerű, hogy mindehhez a szakemberek új generációjára van szükség. Ma már nyitott a lehetőség mindenki számára, aki kellő kitartással, elkötelezettséggel és tehetséggel rendelkezik.

 

A már említett közleményben az is szerepelt, hogy "a fiatal szakemberek új generációjához" tartozik. Miben különbözik ez az új nemzedék a korábbiaktól?

A mai szakemberek jóval fogyasztó- és eredménycentrikusabbak, mint az előző generációk. A technológia gyors fejlődése lehetővé tette, hogy olyan mérési módszereket alkalmazzunk, amelyek az előző évtizedekben nem voltak elérhetőek, és amelyek egyértelműen ahhoz vezetnek, hogy jobban megértjük a fogyasztókat, és hatékonyabb médiamegoldásokat szállítunk a márkatulajdonosoknak. És nem kizárólag a médiáról van szó: az ügyfelekkel a tágabb marketing- és üzleti kontextus figyelembevételével dolgozunk együtt, melynek révén a médiamegoldások alkalmasak az üzleti teljesítmény tényleges befolyásolására.

 

A World Markets egység elnöke, amely klaszterhez zömében feltörekvő piacok tartoznak, a "legdivatosabbnak" tekinthető piacok, a BRIC-országok ugyanakkor egy másik csoport, a G14 tagjai. Eközben a feltörekvő piacokról szóló cikkek gyakran valójában csak a BRIC-országokra fókuszálnak. De mi van a többiekkel? Hogyan látja a World Markets fejlődési lehetőségeit?

Éppen a World Markets klaszter sokszínűsége volt a legvonzóbb számomra, amikor elvállaltam a feladatot, hiszen itt egyszerre vannak jelen az olyan érett piacok, mint Dánia, Svédország vagy Chile, és az olyan, még valóban feltörekvő szakaszban lévők, mint Indonézia, Törökország, Vietnam, Dél-Korea és Dél-Afrika. Az utóbbiakban az az izgalmas, hogy a leggyorsabban növekvő gazdaságok közé tartoznak, s most formálódik a középosztályuk, amely egyre inkább hozzáfér az oktatás lehetőségéhez, a technológiához, és ígéretesen alakuló vásárlóereje minden jelentősebb nemzetközi hirdető figyelmét felkelti.

Nem is tudnék izgalmasabb időszakot elképzelni az együttes munkára. A klasztermodell sikerében kulcsszerepet játszik az, ahogyan a piacok kicserélik a tapasztalataikat, tekintet nélkül a földrajzi elhelyezkedésre vagy a fejlettség szintjére. Lenyűgöző, hogy a tudásmegosztás hogy fel tudta gyorsítani a cégünk fejlődését, ezáltal jobb szolgáltatásokhoz segítve az ügyfeleinket.

 

Évtizedekig a gazdaság és ezen belül a reklám- és médiagazdaság központjának Nyugat-Európát és Észak-Amerikát tekintették, a többi régió pedig – kis túlzással – a "maradékot" alkotta. Ma már egy ilyen értelmű állítás arrogánsnak tűnne, hiszen a feltörekvő piacok pörgetik a fejlődést. Elképzelhető, hogy egyszer csak, mondjuk, Latin-Amerika válik a médiaipar egyik új centrumává?

Nem mondanám, hogy Latin-Amerika válna a médiaipar új központjává, de a régió bizonyosan fontos szerepet játszik az innováció, a kreativitás és a fogyasztás bővülése szempontjából. A Magnaglobal adatai azt mutatják, hogy Latin-Amerika az egyik leggyorsabban fejlődő térség, amely 2011-ben 11,3 százalékos növekedést ért el, 2012-ben pedig 9 százalékos bővülés és 36 milliárd dolláros költés várható a médiapiacán. Ez egyébként jóval meghaladja az ez évre prognosztizált 4,8 százalékos globális növekedést. Ez azt jelenti, hogy Latin-Amerika a bővülés ütemét tekintve a fejlett piacok előtt jár, és a feltörekvő ázsiai piachoz hasonlítható növekedést produkál, miközben az egy főre jutó reklámköltés 70 dollárt tesz ki, ami megközelíti a 91 dolláros globális átlagot.


Operatív igazgatóként részt vett az IPG Mediabrands átalakításában, melynek eredményeképpen a földrajzi felosztást a jelenlegi struktúra váltotta, amely a kommunikációjuk szerint a gazdasági növekedésre és potenciálra épül. Mennyiben jelent ez valós változást? A földrajzi elhelyezkedés azért erőteljes korrelációt mutat a gazdasági perspektívákkal.

Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi működési modellünk tükrözi a modern idők igényeit. Egy ennyire hálózatos, globális világban nincs arra szükség, hogy piacokat földrajzi elhelyezkedés vagy időzóna alapján csoportosítsunk. Ehelyett az IPG Mediabrands áttekintette az egyes piacokat, és – a határok nélkülibb világot figyelembe véve – alakította a működését. Aszerint kategorizáltuk a piacokat, hogy a gazdasági növekedés és potenciál terén milyen hasonlóságokat mutatnak. Ez lehetővé teszi, hogy az irodáink között stratégiai kapcsolatokat alakítsunk ki, és azok, akik rokon körülmények között dolgoznak, könnyebben együtt tudjanak működni. Hogy példákat említsek: az Egyesült Királyság piaca nagyon eltér a görögországitól vagy a svájcitól, noha egyaránt európai országok, eközben, mondjuk, Kolumbia igen sok hasonlóságot mutat Thaifölddel vagy Malajziával, hiába állnak fenn jelentős kulturális különbségek.

 

A World Markets egység egyik friss projektje, hogy Fejlesztési Tanácsot hozott létre a hozzá tartozó piacok tehetséges szakembereinek felkutatására. Mivel lehet manapság kiemelkedni?

A Fejlesztési Tanács valóban az egyik fő prioritásunk jelenleg, nemcsak azért, mert segít megtalálni az ígéretes tehetségeket, de azért is, mert általa összehozhatjuk a legkreatívabb és leginnovatívabb elméket a szervezetünk minden szegletéből. A tanácsnak jelenleg hat tagja van, akik Kolumbiából, Dániából, Egyiptomból, Malajziából, Norvégiából és Portugáliából érkeznek. Ami pedig a kiemelkedéshez szükséges tényezőket illeti, ismét aláhúzom: a ma szakembereinek sokkal inkább fogyasztóközpontúan kell gondolkodniuk, és képesnek kell lenniük a legjobb nemzetközi példák adaptálására a saját piacukon, hogy gyors választ tudjanak adni a folytonosan változó médiakörnyezetben.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.