2011. április 01.

Médiapiac 2011: a fogyasztók kivárnak

Nincs ok arra, hogy a fogyasztás bővülését várjuk, mivel a fogyasztók időben kitolták az erre vonatkozó döntéseiket, az adóváltozásból profitálók is.

Nincs igazán ok arra, hogy a fogyasztás bővülését várjuk, mivel a fogyasztók időben kitolták az erre vonatkozó döntéseiket, ami a kereskedelmi folyamatokat is késlelteti. Az adóváltozással jól járó felső rétegek sem fogyasztanak emiatt többet, pedig a felső 20 százaléktól sokat vártak - derült ki Kozák Ákos előadásából a Médiapiac 2011 konferencián.

Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója meglehetősen sötét képet festett a fogyasztás várható alakulásáról a Médiapiac 2011 konferencián. A fogyasztók ugyanis elhalasztják a fogyasztási döntéseiket, ami a kereskedelmi folyamatok megindulására is hatással van.

Így aztán, miközben problematikus a gazdaság túlzott exportvezéreltsége, elég küzdelmesnek ígérkezik a belső fogyasztásra orientáltabb gazdaságszerkezet kialakítása. Az Egyesült Államok esetében a fogyasztás 60 százaléka érkezik a hazai piacról, s ez a törekvés akkor sem veszíthető szem elől, ha itthon nagyságrendekkel kisebb is a belső piac - derült ki a szakember mondandójából. Minderre viszont kevés az esély, amikor a fogyasztók pesszimisták. Megjelent például a munkanélküliségtől való félelem, ami korábban nem volt ennyire megfogható.

A kép egyébként nem egységes világszerte. Az adatokból az látható, hogy a német fogyasztók egyre optimistábbak, és - bár vegyesebb a kép - a szintén kulcsfontosságú brit piacon sincsen nagy gond. A spanyoloknál nagy pusztítást végzett a válság, a munkanélküliség például a duplájára nőtt, s ez máig hat a fogyasztói viselkedésre. A románok pedig késleltetve, tavaly érezték meg igazán a recessziót hatását, ami idénre sem sok jót jelent a fogyasztói várakozások tekintetében.

Arra vonatkozóan, hogy itthon mi várható, nem sok jóval kecsegtetett a GfK vezetője. A kutatócég friss adatai szerint a Komplex Fogyasztói Bizalom Index, a Fogyasztói Várakozások Indexe és Vásárlási Hajlandóság Indexe is csökkent 2011 márciusában.

A lakosság közel fele számít a munkanélküliség növekedésére, a válaszadók túlnyomó része az árak emelkedését várja, továbbra is kedvezőtlenek a család reáljövedelmére vonatkozó várakozások, s a megkérdezettek közel kétharmada a reáljövedelmének csökkenésére számít. Emellett csökkent a hitelfelvételi kedv is.

Ami rossz hír még, hogy a fogyasztásban messze túlreprezentált felső 20 százalék sem költ, pedig az adórendszer átalakítása jelentős pluszt rakott ezen fogyasztók zsebébe. A fogyasztás növekedését sokan e körtől várták, de úgy tűnik, a legmódosabbak is ülnek a mgtakarításaikon és óvatosak. A megtakarítási hajlandóság nő a körükben, ami hosszabb távon jó lehet, most viszont nem pörgeti meg a folyamatokat.

Ami a médiapiacot illeti, számára sem jelent sok jót a fogyasztók tartózkodó, halogató viselkedése, hiszen a hirdetők sem lehetnek optimisták. Nem beszélve arról, hogy sokan gyakorlatilag "leírták" idénre a piacot, s ezt nem nagyon lehet visszahozni. Marad tehát a remény, hogy a második félévben elindul valamilyen pozitívabb trend. Kozák szerint ugyanakkor már az is "ambíciózus előrejelzésnek" minősül, hogy a kiskereskedelmi volumenindex 2, illetve a háztartások végső fogyasztásának 2,9 százalékos bővülését várják.

Címkék: gfk trend