2013. április 09.

Médiapiac Konferencia 2013: finomhangolás a médiakutatásban

Médiakutatási premisszák és válaszok a kihívásokra. Erről szólt Géczi Tamás, az Ipsos vezérigazgatójának nyitó előadása a Médiapiac 2013 Konferencián.

Médiakutatási premisszák és válaszok a kihívásokra. Erről szólt Géczi Tamás, az Ipsos vezérigazgatójának nyitó előadása a Médiapiac 2013 Konferencián.

A médiakutatás szempontjából lényeges premisszákról, a kihívásokról és a fejlődési utakról tartott előadást konferenciánkon Géczi Tamás, az Ipsos vezérigazgatója.

A 3+1 premissza:

1. Az online reklámköltés nő. Mostanra az összköltés 22 százaléka digitális. Temetni ugyanakkor egyetlen médiatípust sem érdemes. Például világszerte 2,5 milliárd ember olvas napilapot, ebből 600 millió digitálisan is, 100 millió pedig kizárólag digitálisan.

2. Kutatni egyre nehezebb. Az emberek elfoglaltak, bizalmatlanok, és egyre több platformon, módon igyekeznek megtudni a véleményüket ilyen-olyan célokkal.

3. A A bevallott online "viselkedés" különbözik a ténylegestől. Ez szintén nehézséget okoz a kutatók számára.

3+1. Az online kommunikáció minőségének, hatékonyságának mérése kevésbé kifinomult és elterjedt, mint bármely más platformé. Ez ugyanakkor változni fog, hiszen az online költés aránya igen gyorsa nő, a 20% körüli arány hamarosan 30 százalék fölé emelkedhet.

A megváltozott környezet több következményt is maga után von. Szükségessé válhatnak az olyan szofisztikált, és jelentős részben már "raktáron lévő", azaz - megfelelő üzleti feltételek mellett - piacra vezethető megoldások, mint amilyen például az okostelefonok használata a közönségmérésben, vagy az aktív online reklámtesztek. Az utóbbi, részletesebben is bemutatott eszköz szempontjából ugyanakkor kihívást jelent, hogy a digitális reklám előtesztek túl drágák a médiabüdzsékhez viszonyítva. A kommunikációt ugyanakkor a maga kontextusában kell értékelni, így a digitális kommunikáció előretörésével kikerülhetetlenné válnak az online tesztek - derült ki a szakember szavaiból. A megoldást olyan válaszadói panalek jelenthetik, amelyekben maguk a látogatott site-ok is generálhatnak kutatásokat. Az online reklámtesztek révén a valós reklámhatékonysági mutatók összeköthetővé válhatnak a látogató adatokkal, ez persze csak egy példa a kihívásokra adandó válaszokra. Ilyen megoldásokon egyébként nem kizárólag az Ipsos, hanem más kutatóségek is dolgoznak. Géczi Tamás szerint ez azt bizonyítja, hogy a kutató szakma olyasmibe nyúlt bele, amely fontos és előremutató.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)