2013. április 09.

Médiapiac Konferencia 2013: miért nem hal ki a sajtó?

Mert egyre kevésbé a hirdetők tartják el a médiapiacot. Többek között erre hívta fel a figyelmet Somlói Zsolt, a Mindshare ügyvezető igazgatója.

Mert egyre kevésbé a hirdetők tartják el a médiapiacot. Többek között erre hívta fel a figyelmet Somlói Zsolt, a Mindshare ügyvezető igazgatója a Médiapiac 2013 Konferencián.

A médiatermékeket egyre inkább a fogyasztók tartják el, és egyre kevésbé a hirdetők - ebből indult ki Somlói Zsolt, a Mindshare ügyvezető igazgatója a Médiapiac 2013 Konferencián tartott előadásában. Feltette a kérdést: mit jelent ez a médiacégek, az ügynökségek és a médiafogyasztók szempontjából?

Egyértelmű: a médiapiac Magyarországon mélyrepül. A MAKSZ idézett adatai alapján a tévés piacnak, amely még mindig a legerősebb, 2008 óta eltűnt a fele, de a sajtós piac is harmadára szűkült. Hasonlóan: a közterületi piacnak 58, a rádiós bevételeknek kb. 60 százaléka tűnt el. Nemcsak a kampányok, az aktivitások száma csökkent, hanem az egységárak is jelentősen estek. A digitális piac érdekes kérdés: az online display szegmens 6,296 milliárdról 6,819 milliárdra nőtt, ami mindössze 8,3 százalékos bővülés. Ez egyedi a régióban - tette hozzá a szakember.

A médiumoknak tehát a fogyasztókra kell fókuszálniuk. Simon Zsoltot, a TV2 vezérét idézve elmondta: a terjesztési bevételek 2011-ben meghaladták a hirdetésit a magyar tévés piacon. A tévé eközben a honi fogyasztóknak emocionális értékkel bír, kötődnek hozzá, sokaknak az egyetlen kulturális kapocs. E szempontból a nagy országos tévéknek elementáris érdekük, hogy terjesztési, azaz fogyasztói bevételeket szerezzenek. A piac pozitív trendje tehát a kábeltévék erősödése.

Ahogy Géczi Tamás, úgy Somlói Zsolt szerint sem kellene a sajtót temetni: a médium előnye, hogy hozzászoktak a fogyasztók ahhoz, hogy fizetnek érte. Tehát ha visszatérnek a hirdetők kiszolgálásától a fogyasztók kiszolgálásához, akkor olyan értéket tudnak teremteni, ami túlélést biztosít. Ilyen előnyből a print mellettcsak a kábeltévék indulnak. A szakember szerint ez nagyon fontos felismerés, ugyanis ha egy tartalom releváns, és hajlandóak érte pénzt fizetni, akkor az egyben jó hirdetési közeg is.

A rádiók érdekes kérdés: az elmúlt évek megmutatták, a kis niche rádiók képesek mozgósítani, érzelmileg bevonni a fogyasztóikat. Pl. Fiala János a RádióQ megmentésére rövid idő alatt össze tudott gyűjteni 4,5 millió forintot. De meg lehet nézni a Klubrádió körül kialakult helyzetet is.

Zárásul elmondta, miközben a digitális világ térnyerése egyértelmű, a kihívásokról sem szabad elfeledkezni. A digitális közeg esetében ugyanis izgalmas és pénztárcába vágó kulturális kérdés, hogyan tud pénzt kérni az ingyenes alapálláshoz szokott fogyasztóktól. Somlói Zsolt kiemelte: azon múlik a digitális média jövője, hogy ezt a kihívást hogyan tudja kezelni.