2013. április 11.

Médiapiac Konferencia 2013: túlélési és fejlődési víziók

Partnerség, lehetőség, erősség - többek között ezek voltak a vezérigazgatói beszélgetés kulcsszavai.

Partnerség, lehetőség, erősség - többek között ezek voltak a vezérigazgatói beszélgetés kulcsszavai.

Zsugorodás helyett lehetőségek keresése

Szabó György, a Sanoma Media vezérigazgatójának kemény és a szakma egészére tekintve önkritikus bevezetőjét követően vezető médiacégek első emberei osztották meg jövőképüket a Médiapiac 2013 Konferencia közönségével. "Egészségesre kell zsugorodni" - adta ki tavalyi konferenciánkon a jelszót Bayer József, az Axel Springer vezére. De vajon sikerült-e? - vetette fel a kérdést Iglódi Csaba, a beszélgetés moderátora.

Szabó György erre úgy reagált, hogy nem a zsugorodás volna a lényeg, hanem az új piacok keresése, ebben is van ugyanis lehetőség.

Farsang Péter, a Viasat vezére szerint nem szabad pesszimistábbnak lenni, mint amit az adatok mutatnak, főleg hosszabb távon, mert változik a környezet.

A kerekasztal-beszélgetés egyéb résztvevői is igyekeztek óvatosan optimistábba hangot megütni, például Györke Zoltán (Lapcom) szerint fontos a lehetőségekre fókuszálni, és a tényszerűen meglévő erősségekre építeni, így lehet csak jövőről beszélni.

Málnay B. Levente, a Chello CEE a "tesreszabásban" hisz, de szerinte minden médiacégnek más megoldás lehet a működőképes, nincsen olyan megoldás, amely minden piaci szereplőnek kiutat jelenthet.

Mihók Attila, a Ringier ügyvezetője szerint "a pénz az utcán hever", azaz vannak lehetőségek, csak utánuk kell menni.

Vaszily Miklós, az Origo vezére a partnerségeket és a szolgáltatásfejlesztést nevezte meg fontos előrelépési lehetőségként.

 

Élni a lehetőségekkel, de hogyan?

Györke Zoltán szerint nem a hirdetési piacra, hanem a médiapiacra kell fókuszálni, azaz ebbe beletartoznak a terjesztési bevételek és az egyéb alternatívák. Az online piac is fontos a tulajdonosváltás miatt pláne átlalakulóban lévő Lapcom számára (e téren együttműködnek az Axel Springer-csoporttal), ott ugyanakkor egyelőre "egydimenziósabbak" a bevételek.

Ahhoz, hogy a lehetőségekkel megfelelően tudjanak élni a kiadók, a korábbiaknál jóval többet kell tudni a fogyasztókról, tette hozzá Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója, aki alapvetően óvatos optimizmussal tekint a piaci fejleményekre.

A tévépiaci fejlesztések egyik fő csapásiránya a HD-csatornák indítása, mondta Málnay B. Levente. Emellett a saját gyártású tartalmakban, a helyi fejlesztésekben hisznek. Többek között emiatt ruházott be a cég nemrégiben negyedmilliárd forintot magyarországi stúdiófejlesztésre. Lehetőséget lát a Chello az újmédiában, ám ennek kockázatai jelentősebbek. Nemrégiben indítottak például iPhone-appot a TV Paprikához kapcsolódóan, de készül hasonló a SportTV-nek is.

Farsang Péter kitörési pontot az igényes saját gyártású műsorokban lát. Erre azért van szükség, mert túl sok magyar nyelvű csatorna érhető el a piacon, ez nemzetközi összehasonlításban is igaz. A tévéknek tehát megfelelő fogódzót kell adniuk a nézőknek, hogy a márkáikat meg tudják különböztetni. Szerinte a sikert az olyan műsorok igazolják, mint az Éden Hotel I-II. Emellett e héten indul az Észbontók, amelynek a beharangozása is már jelentős elérést, ismertséget hozott - tette hozzá. Kedden este indult a Címlaplány, amely pedig a Ringier gyártási kapacitásaira épít, ez a partnerség is olyan új kezdeményezés, amely  Farsang Péter szerint előremutató. Reklám vonalon az Atmedia-partnerségben lát előrelépési lehetőséget, amelyet részben a bevételek alakulása ki is kényszerített.

Az Origo mostanra nem a három képernyős stratégiában gondolkodik, mint korábban. "Manapság ez már nem stratégia, hanem evidencia, szükséges optimalizáció" - mondta el Vaszily Miklós, aki szerint a stratégia sokkal inkább a fogyasztói bevételek megkereséséről, a kereskedelmi bevételek aggresszív felfuttatásáról szól mostanra.

Az idén 20 éves Ringier vezetője elégedett, a számok 2011-ben és 2012-ben is őket igazolták.  "A pénz az utcán hever", ugyanakkor sok mindent ki kell próbálni, monta Mihók Attila. Így például a koncertszervezésbe belevágtak, de kiderült, annyira "people business", hogy nem feltétlen jelent előnyt a sok milliárdos vállalati háttér. Beleszaladtak olyan projektekbe is, amelyek nem jöttek össze, pl. a Red Hot Chili Pepperst nem tudták idehozni, végül aztán sikerült nagy koncertet szervezni, az LGT-révén. "Az első pofon után nem szabad feladni" - vont konklúziót. Szerinte fontos, hogy szélesebbé váljon a stratégiai gondolkodás, és fontosak a partnerek, ezt a Viasat-projekt is igazolja.

Szabó György szerint a Sanoma erőssége a diverzifikáció. Új médiatípusokban, új termékekben, új piacokban gondolkodnak. Ez egy évek óta jól működő szemlélet, amely átitatja a cég egészét.

A szakember, a céges egyéni érdekeken túlmutató összefogásban is lát lehetőséget, sőt, ezt fontos kitörési pontnak gondolja. Nincsen ugyanis összepiaci érdekképviselete a médiaiparnak, pedig ez üzleti, de kulturális és egyéb szempontok alapján is fontos lenne. Mihók Attila szerint egy ilyen összefogás nem volna annyira égetően szükséges, míg Málnay B. Levente arra utalt, hogy korábban is volt gondolkodás egy "kommunikációs kamara" létrehozásáról, erre adott esetben volna igény szerinte.