2011. május 19.

Még árérzékenyebbek lettünk

Az elmúlt évekhez képest kevesebbszer, tervezettebben megyünk vásárolni. A GfK szerint jobban figyelünk a promóciókra, akciókra is boltválasztáskor.

A válság nyomán tudatosabbak és a korábbiaknál is árérzékenyebbek lettek a magyar vásárlók. Az elmúlt évekhez képest kevesebbszer megyünk vásárolni, a helyszínek megválasztásakor pedig az áru frissessége, az árszínvonal és a választék dönt leginkább. Megnőtt viszont az akciók és promóciók jelentősége is - derül ki a GfK kutatásából.

11 ország Háztartáspanel adatai nyomán a GfK arra jutott, hogy a válság nyomán még tudatosabbak, még árérzékenyebbek lettek a vásárlók. Ez azt is jelenti, hogy maguk a vásárlási alkalmak is tervezettebbek: tudatosabb a boltválasztás, kevesebb az impulzus vásárlás, és többen nézik meg a kereskedelmi láncok reklámújságjait beszerzés előtt. Ráadásul nemcsak azok tesznek így, akiknek az utolsó fillér is számít, hanem a magasabb jövedelműek is.

Ugyan az emberek kevesebbet vásárolnak, de több boltot látogatnak meg összességében, mivel egy jobb ajánlatért messzebbre is hajandóak elmenni. Bár az nem változott az utóbbi évekhez képest, hogy az elsődleges helyszínválasztási szempontot az áru frissessége, az árszínvonal és a választék jelenti a magyarok számára, de az látható, hogy a promóciók, akciók jelentősége felértékelődik.

A vásárlások gyakoriságának indexe (forrás: GfK Hungária, Europanel)

Mivel a tudatosság növekedése a boltokkal szembeni lojalitás csökkenésével jár együtt, így a helyzet egyre nehezebb a láncok és náluk kapható márkák számára is. Egyre nehezebb például a fogyasztók meggyőzése instore aktivitásokkal. Emiatt mind több lánc indított az utóbbi időkben hűségprogramokat: a GfK adatai szerint egy átlag magyar háztartásban három lánc pontgyűjtője vagy hűségkártyája található meg.

"A feladat most már az, hogy olyan programot indítsanak a láncok, amely 'túlkiabálja' a marketing zajt, és folyamatosan fenn tudja tartani a vásárlók érdeklődését, aktív részvételét a programban" - mondja Kovács Krisztina, a GfK szektormenedzsere.

Címkék: gfk eladáshely instore