2011. március 22.

Még mindig nyomja a tartós fogyasztási cikkek piacát a válság

Legnagyobb mértékben az informatikai hardverek estek vissza az elektronikai cikkek közül - derül ki a GfK kutatásából.

Legnagyobb mértékben az informatikai hardverek estek vissza az elektronikai cikkek közül, s a szórakoztató elektronika piacát is csak a síkképernyős TV-k mentették meg - derül ki a GfK kutatásából. Idén jöhet valamiféle javulás, ám sok a kérdőjel, mivel az általános gazdasági körülmények nem kedveznek a kereskedelemnek.

Még mindig érezteti hatását a válság a tartós fogyasztási cikkek magyarországi piacán, bár már számos szektorban érezhető volt egyfajta javulás 2010 második felétől - derül ki a GfK Hungária adataiból. A mérések szerint a tavalyi forgalom július-augusztus táján érte utol a 2009-es évet, ennek ellenére éves szinten még nem tudott a piac pozitív mutatókkal zárni. A kutatócég által monitorozott szektorok (szórakoztató elektronika, fotó, háztartási kis- és nagygépek, IT és nyomtatás) teljes piaci forgalma közel 266 milliárd forinttal zárt, ami 10 százalékkal maradt el az előző évtől.

Legnagyobb mértékben az informatikai hardver piac esett vissza, ami befolyásolta a GfK által felmért 50 kategória piacának alakulását. Az informatikai visszaesés hátterében a számítástechnikai üzletek bezárása, illetve az állami és egyéb tenderek visszaszorítása áll. A csökkenés alól kivételt képeztek viszont a háztartási kisgépek, amelyeknél stagnálást figyelhettünk meg.

A szórakoztató elektronika piacát a tavalyi labdarúgó világbajnokságnak is köszönhetően a síkpaneles televíziók, illettve a LED és 3D technológia "mentette meg". A háztartási nagygépek területén a mosógépek, azon belül is az elöltöltős szegmens növekedése tudta feljebb tornázni az amúgy is negatív mutatókat.

A karácsony előtti-környéki forgalom az előző évnél jobban sikerült, kivéve a fotó és az IT területet. A kereskedők már december elején nagyobb hangsúlyt helyeztek a marketingkommunikációra, ezzel is próbálták a fogyasztókat vásárlásra ösztönözni. A 2010-es karácsony legkelendőbb termékcsoportjai a hordozható audió eszközök, a síkpaneles televíziók, a micro audió tornyok, a DVD lejátszók, a játékkonzolok, a kézi mixerek, a kávéfőzők, a hajformázók, a fritőzök és a borotvák voltak.

Forrás: GfK Hungária, Kereskedelem és Technológia szektor

"A Kereskedelem és Technológia területen stagnálást, esetlegesen enyhe növekedést várunk a 2011-es évtől. Biztosan tovább fog fejlődni a webes értékesítés forgalma, ami 2010-ben már a teljes forgalom 9 százalékát tette ki, illetve az új techológiákat képviselő termékek piaca: okostelefonok, televíziók és a tablet PC-k" - kommentálta az eredményeket Sztupár Andrea, a Kereskedelem és Technológia terület vezetője.

Mivel az energia és üzemagyag árak alakulása nem kedvez a kereskedelemnek, így azt a gyártóknak előbb utóbb be kell építeniük a fogyasztói árakba. Ennek következtében az enyhe növekedés megkérdőjelezhetővé válik. Mindemellett a piaci koncentráció továbbra is nagyon erős, ami az Electro World üzleteinek folyamatos bezárásaival csak fokozódni fog - tette hozzá.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.