2011. március 22.

Még mindig nyomja a tartós fogyasztási cikkek piacát a válság

Legnagyobb mértékben az informatikai hardverek estek vissza az elektronikai cikkek közül - derül ki a GfK kutatásából.

Legnagyobb mértékben az informatikai hardverek estek vissza az elektronikai cikkek közül, s a szórakoztató elektronika piacát is csak a síkképernyős TV-k mentették meg - derül ki a GfK kutatásából. Idén jöhet valamiféle javulás, ám sok a kérdőjel, mivel az általános gazdasági körülmények nem kedveznek a kereskedelemnek.

Még mindig érezteti hatását a válság a tartós fogyasztási cikkek magyarországi piacán, bár már számos szektorban érezhető volt egyfajta javulás 2010 második felétől - derül ki a GfK Hungária adataiból. A mérések szerint a tavalyi forgalom július-augusztus táján érte utol a 2009-es évet, ennek ellenére éves szinten még nem tudott a piac pozitív mutatókkal zárni. A kutatócég által monitorozott szektorok (szórakoztató elektronika, fotó, háztartási kis- és nagygépek, IT és nyomtatás) teljes piaci forgalma közel 266 milliárd forinttal zárt, ami 10 százalékkal maradt el az előző évtől.

Legnagyobb mértékben az informatikai hardver piac esett vissza, ami befolyásolta a GfK által felmért 50 kategória piacának alakulását. Az informatikai visszaesés hátterében a számítástechnikai üzletek bezárása, illetve az állami és egyéb tenderek visszaszorítása áll. A csökkenés alól kivételt képeztek viszont a háztartási kisgépek, amelyeknél stagnálást figyelhettünk meg.

A szórakoztató elektronika piacát a tavalyi labdarúgó világbajnokságnak is köszönhetően a síkpaneles televíziók, illettve a LED és 3D technológia "mentette meg". A háztartási nagygépek területén a mosógépek, azon belül is az elöltöltős szegmens növekedése tudta feljebb tornázni az amúgy is negatív mutatókat.

A karácsony előtti-környéki forgalom az előző évnél jobban sikerült, kivéve a fotó és az IT területet. A kereskedők már december elején nagyobb hangsúlyt helyeztek a marketingkommunikációra, ezzel is próbálták a fogyasztókat vásárlásra ösztönözni. A 2010-es karácsony legkelendőbb termékcsoportjai a hordozható audió eszközök, a síkpaneles televíziók, a micro audió tornyok, a DVD lejátszók, a játékkonzolok, a kézi mixerek, a kávéfőzők, a hajformázók, a fritőzök és a borotvák voltak.

Forrás: GfK Hungária, Kereskedelem és Technológia szektor

"A Kereskedelem és Technológia területen stagnálást, esetlegesen enyhe növekedést várunk a 2011-es évtől. Biztosan tovább fog fejlődni a webes értékesítés forgalma, ami 2010-ben már a teljes forgalom 9 százalékát tette ki, illetve az új techológiákat képviselő termékek piaca: okostelefonok, televíziók és a tablet PC-k" - kommentálta az eredményeket Sztupár Andrea, a Kereskedelem és Technológia terület vezetője.

Mivel az energia és üzemagyag árak alakulása nem kedvez a kereskedelemnek, így azt a gyártóknak előbb utóbb be kell építeniük a fogyasztói árakba. Ennek következtében az enyhe növekedés megkérdőjelezhetővé válik. Mindemellett a piaci koncentráció továbbra is nagyon erős, ami az Electro World üzleteinek folyamatos bezárásaival csak fokozódni fog - tette hozzá.

Új ügyfelek a Mindeánál

15 perce

Februártól az Optent, márciustól a sloggit és a Schwarzkopf Professionalt köszönti új megbízói között a közösségimédia ügynökség.