2011. február 21.

Még mindig tartják magukat a magazinok

Bár 2010 a digitális tartalom előretöréséről szólt, a fogyasztók továbbra is szeretik a print lapokat, derül ki a Deloitte amerikai kutatásából.

Bár 2010 a digitális tartalom előretöréséről szólt, a fogyasztók továbbra is szeretik a print lapokat, derül ki a Deloitte amerikai kutatásából. Mostanra az ottani háztartások harmadában van okostelefon, ami jelentős növekedést jelent a három évvel ezelőtti 11 százalékhoz képest.

Miközben egyre több és újabb médiaplatform jelenik meg, az amerikaiak 71 százaléka még mindig a tévénézést jelöli meg kedvenc médiás tevékenységeként, bármilyen eszközről van is szó. A tévé vezető helye mellett a magazinoknak sincs okuk különösebben az elkeseredésre - derül ki a Deloitte "State of the Media Democracy" jelentéséből.

 

Marad a tévé, jön az okostelefon

Miközben a nézési módok is fragmentálódnak, úgy tűnik, azért a világ vezető médiapiacán is a klasszikus otthoni, élő tévézés vezet egyelőre. Ez arra utal, hogy egyelőre a hagyományos televíziós hirdetésnek, jelesül a 30 másodperces szpotnak sem áldozik le. A megkérdezett amerikaiak 86 százaléka szerint még mindig a tévéreklám van a legnagyobb hatással a vásárlási döntéseikre.

A feltörekvő online, mobil és közösségi média csatornák jelentősen hozzájárulnak a hagyományos tévézési élmény feljavításához. A megkérdezettek háromnegyede ennek megfelelően több képernyő és egyéb tevékenység között kooperál tévézés közben. 42% netezik tévénézés közben, míg 29% mobileszközt használ. 26% pedig azonnali üzenetküldő szolgáltatáson lóg vagy sms-ezik, miközben a kéeprnyő előtt ül.

A tévé pozícióőrzése mellett azonban nő az okostelefonok jelentősége: a három évvel korábbi 11 százalékhoz kéepst háromszoros lett azon háztartások aránya, ahol okostelefon van. Azon amerikai fogyasztók 40 százaléka pedig, aki nem rendelkezik ilyen kütyüvel, tervezi a beszerzést.

Azok, akiknek van laptopjuk és okostelefonjuk is, 56 százalékban mondták azt, hogy utóbbit előbbi helyettesítésére kezdték használni. Ez az arány mindössze három hónapja még csak 41 százalék volt.

 

A hirdetés is érték a magazinokban

A digitális tartalom nyomul ugyan, de az elfogadottsága bizonyos területeken talán lassabban nő, mint előzetesen várták, így a Deloitte. 2007 óta gyakorlatilag konstans 70% mondja azt, hogy élvezi a magazinolvasást, még ha tudja is, hogy a neten megtalálhatná ugyanazt az információt. 55% továbbra is előfizetője valamilyen print magazinnak.

Bizonyosan örülnek a print médiatulajdonosok annak a fejleménynek, hogy a magazinok egyik legfontosabb elemének éppen a reklámokat tekintik a fogyasztók, mivel így új termékekről, szolgáltatásokról értesülhetnek. 2007 óta kb. ugyanannyian, azaz 80 százaléknyian állítják azt, hogy a magazin print verziójának olvasása a kedvenc információkövetési módjuk.

A Deloitte kutatója, James McDonell szerint a magazinokkal kapcsolatos kitartás gyakorlatilag minden korcsoportra jellemző, ami azt jelenti, hogy a kiadók számára adott a lehetőség a print olvasottság megőrzésére, miközben mind több fogyasztót nyernek meg az új platformokon.

Címkék: deloitte

Ezt az 5 dolgot rontják el a cégek a weben

19 órája

A vállalatok számára az online tér kiemelt fontosságú marketingeszköznek számít, hiszen a cég az interneten keresztül tudja bemutatni magát, építeni a márkáját.