Új, adatalapú, integrált médiamegoldás indulását jelentette be a dunnhumby. A Tesco-áruházakban és környezetükben megjelenő eladóhelyi reklámok mellett célzott postai és online üzenetek is a csomagok részét képezik.

A világszerte 70 kereskedelmi lánccal és 1000 márkapartnerrel dolgozó dunnhumby kutatócég nyolc éve teszteli a Connected Media névre keresztelt megoldását az Egyesült Királyságban, Írországban és Thaiföldön, mostantól pedig régiónkban – Magyarország mellet Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban – is elérhetővé teszi azt.

Forradalmasítani akarom a médiakörnyezetet

- fogalmazza meg ambícióját Stephen Russell, a vállalat közép-európai vezetője.

A Connected Media a dunnhumby által gyűjtött értékesítési és fogyasztói adatokon alapuló elemzéseket használja a célzásra, médiatervezésre, mérésre és kiértékelésre. A kampányokat az ügyfél és a Tesco bevonásával tervezik meg – ennek időigénye mintegy 8 hét. Az aktivitások az alábbi tételekből állhatnak össze:

  • A vásárló otthonában: célzott márka- és tematikus reklámlevelek, online mintaszórás
  • Utazás közben: online bannerek és hírlevelek, Facebook-posztok, célzott emailek és sms-ek (hamarosan)
  • Az áruháznál: reklámanyagok a parkolókban, a bejáratnál, a folyosókon és a polcokon; mintaszórás és kóstoltatás; célzott kasszakuponok

A megoldás a tesztpiacokon bizonyította hatékonyságát a vásárlók megtartása, bevonzása és visszanyerése terén is. Az eredményeket kontrolláruházak segítségével mérik, a riportok az elérési, értékesítési és a vásárlói adatokra terjednek ki. (Az esetleg párhuzamosan futó ATL-kampányok hatását a módszertan kizárja, mivel – elvben – a vásárlói és a kontrollcsoport tagjai is találkozhatnak a hirdetésekkel. Az adatokat viszont le tudják válogatni aszerint, hogy az adott vásárló POS-eket használó áruházban járt, személyre szabott ajánlatot kapott, vagy mindkét típusú kommunikáció elérte.) Az értékelés során elsősorban saját fejlesztésű mutatószámukra, a Return on Customer-re fókuszálnak. A Connected Media eszközei igény esetén kiegészíthetőek a vasarloi-velemenyek.hu weboldal 13.000 paneltagjának feltett kérdésekkel is.

A módszer ismertetésekor a hagyományosnak számító POS-megoldások mellett kreatívabb – például világító, mozgóképes, mozgó, illatosított – eszközöket is bemutattak, ezeket folyamatosan vezetik majd be, de az ügyfelek egyedi igényeire is nyitottak. A Connected Media előnye lehet továbbá, hogy intenzívebb kommunikációt biztosít a márka és a kereskedő között, ezáltal az aktivitások jobban illeszkedhetnek a Tesco kategóriacéljaihoz, illetve a készlethiányok esélye is kisebb.

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.