2014. június 27.

Megint bedobták: az Apple vegye meg a Disney-t

Az ötlet egyáltalán nem új, és tulajdonképpen logikus is lenne. Most éppen egy elemző vetette fel.

Az ötlet egyáltalán nem új, és tulajdonképpen logikus is lenne. Most éppen egy elemző vetette fel.

Olyan gyorsan növelte bevételeit és profitját az Apple, hogy mostanra nehéz új, nagy sikerrel kecsegtető piacokat találnia. Ősszel persze kijön egy okosórával, ami vélhetően nagy durranás lesz, de ennél merészebb lépésekkel is biztosíthatná a további növekedést, például megvehetné a The Walt Disney Companyt. Ezt gondolja Francis McIrney elemző.

A The Washington Post beszámolója szerint McIrney olyannyira logikusnak látja a lépést, hogy "akár holnap is megtörténhetne". A két cég kultúrája passzol, egymást jól kiegészítő piacokon foglalnak el erős pozíciókat, és hasonló növekedési nyomás alatt állnak. Annak idején Steve Jobs volt a Disney legnagyobb magánrészvényese (a Pixar-ügylet nyomán), most pedig Robert A. Iger, a Disney elnök-vezérigazgatója az Apple igazgatótanácsi tagja.

Az ötlet egyáltalán nem újkeletű, már 2011-ben is felvetődött, aztán minden évben újra és újra előjött az ötlet, hogy a két vállalatóriás összebútorozhatna, összeházasítva technológiát és tartalmat. Francis McIrney szerint azért más a helyzet most, mint korábban, mert a tartalom felhőbe vándorlása új helyzetet teremt, lépéskényszerbe hozva a Disney-t. Úgy véli, a frigyből egy "felszteroizodott Netflix" születhetne.

Bár papíron kétségtelenül izgalmas az elgondolás, egyáltalán nem biztos, hogy valaha is létrejön ez a felvásárlás. Mint a The Washington Post felhívja rá a figyelmet, eddig 3 milliárd dollár volt a legnagyobb összeg, amit az Apple akvizícióra kiadott (a Beats ért meg számára ennyit), a Disney-birodalom pedig egészen más kategória ehhez képest. És akkor a versenyhatóságok véleményéről még szó sem esett.