2011. március 09.

Megint csökkentek a tévék reklámbevételei

A 2010-es piacszűkülés ugyanakkor nem volt olyan mértékű, mint a 2009-es - derül ki a MEME adataiból. A rádiós piacról idén megint volt adat.

A 2010-es piacszűkülés ugyanakkor nem volt olyan mértékű, mint a 2009-es - derül ki a MEME adataiból. A rádiós piacról idén megint volt adat.

Ismét nyilvánosságra hozta a tévés és rádiós reklámtorta nagyságát a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME). A netnet bevételek alapján 2010-ben a tévés reklámpiac 58,306 milliárd forintos nagyságot ért el, ami 3 százalékos csökkenést jelent a 2009-es 59,954 milliárdhoz képest. Ez azt jelenti, hogy folytatódott a piacszűkülés.

Az adatokból kiderül: tavaly a földi sugárzású televíziók reklámbevétele 44,294 milliárd forint volt, míg a tematikus (nem földi sugárzású) adók 14,012 milliárdot söpörtek be reklámból. A teljes összegből a szpotbevétel 55,755 milliárd forint volt a tévés szegmensben, míg a nem-szpot jellegű/szponzorációs bevételek 2,551 milliárdot tettek ki.

A tévés reklámtortából tovább nőtt a nem földi sugárzású szereplők aránya, ebbe azt is bele kell számolni, hogy 2009-hez képest 15-tel több bevalló volt. 2010-ben a reklámtortából a tematikus adók 24 százalékot hasítottak ki, szemben az egy évvel azelőtti 20 százalékkal.

A televíziós reklámbevételek alakulása

A rádiós piacra vonatkozóan nincsenek éves összehasonlító adatok, mivel 2009-re vonatkozóan a frekvenciák újraosztása miatt arról egyeztek meg a MEME tagjai, hogy nem közölnek adatokat, ugyanakkor 2010-ről tudható, hogy a rádiós piac reklámbevételei 4,454 milliárd forintot tettek ki. Ebből szpotbevétel 3,972 milliárd forint volt, a többi 573 millió pedig egyéb reklámbevétel volt.

"Nehéz év volt a tavalyi az egész hazai médiaiparban. 2011-re előretekintve bíztató viszont, hogy a televíziós piac tavaly már messze nem a megelőző évre jellemző mértékben szűkült és más médiapiaci szegmensekhez képest relatíve jól 'tartotta magát'. Részletesebben vizsgálva az adatokat megállapítható, hogy a földi sugárzású médiumok tovább vesztettek pozíciójukból, de a piac 'nem földi sugárzású' szeletének jelentős növekedése sem hozta el a régen várt fellendülést az adott szektorban, hiszen – amint azt az adatot szolgáltatók számának jelentős növekedéséből is láthatjuk – a 24%-osra nőtt részesedésen több mint negyven piaci szereplő osztozik" – mondta el a tévés adatok kapcsán Málnay B. Levente, a MEME elnöke.

"A 2010-es év volt a rádiók számára az első olyan év, ahol a két új országos szereplő a 2009-es 'bemutatkozás' után bizonyíthatott. Bár nincsen összehasonlító adat az előző évből, az egyértelműen elmondható, hogy a rádiók számára a 2010-es év nem a növekedésről szólt, még akkor sem, ha a két országos kereskedelmi rádió belépésével a teljes rádiós piac átrendeződik. A 2011-es év – akárcsak a televízióknál – már sikeresebb lehet, hiszen a piaci mozgások utáni konszolidáció időszaka következik, a hallgatottsági adatok pedig egyértelműen mutatják, hogy a rádiók teljes hallgatottsága nem változott, legalább annyian hallgatnak rádiót, mint korábban: naponta a teljes lakosság 87%-a" – tette hozzá Kádár Tamás, a MEME rádiós alelnöke.

A MEME 2005 óta publikálja az éves elektronikus reklámbevételeket. Az adatokat a műsorszolgáltatóktól gyűjti be és összesíti egy független partner, ez idén az Ernst & Young volt. A tortában a szpotokból és szponzorációból származó net-net bevételek szerepelnek, azaz nincsenek benne az olyan bevételek, mint az emelt díjas SMS vagy a merchandise. Szintén nem képezik részét a barter ügyletek és az ügynökségi jutalékok.

A tévés tortához 45 tévé szolgáltatott adatot, ami tizenöttel több 2009-hez képest. A rádiós torta megállapításához öt rádió szolgáltatott adatokat. A MEME adatai alapján a tévés piacon  az adatszolgáltatók 90, míg a rádiós piacon 80 százalékot fednek le a nézettséget/hallgatottságot tekintve.

 

Az adatszolgáltatók teljes listája, illetve az adatokat tartalmazó részletes prezentáció elérhető ezen a linken.

Címkék: meme reklámköltés

Ezt az 5 dolgot rontják el a cégek a weben

7 órája

A vállalatok számára az online tér kiemelt fontosságú marketingeszköznek számít, hiszen a cég az interneten keresztül tudja bemutatni magát, építeni a márkáját.