2014. június 02.

Mégis lesz médiaadó?

Az atv.hu információi szerint ma nyújtják be az Országgyűlésnek a törvényt. Frissítés: L. Simon László benyújtotta.

Az atv.hu információi szerint ma egyéni képviselői indítvány keretében nyújtják be az Országgyűlésnek a reklámadóról szóló törvényt. L. Simon László valóban benyújtotta.

A kormány tavaly már felvetette a média megadóztatásának ötletét, de ettől akkor visszalépett. A jelenlegi tervezet szerint az adóalap félmilliárd forintot meg nem haladó része után nem kell a cégeknek reklámadót fizetniük. 5 milliárd forint reklámbevételig 1 százalékot, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó, de 10 milliárd forintot meg nem haladó része után 10 százalékot, 10 milliárd forintot meghaladó, de 15 milliárd forint alatt 20 százalékot, 15 és 20 milliárd között 30 százalékot, míg 20 milliárd forintot meghaladó rész után 40 százalékot kell adózniuk a médiavállalatoknak.

A reklámadó elsősorban a hazai kereskedelmi televíziókat érintené, emellett a tervezet külön kitér azokra a szolgáltatókra is, amelyek Magyarországon nem telepedtek meg, de napi műsoridejük legalább felében magyar nyelvű médiatartalmat tesznek elérhetővé a hazai piacon. Reklámadóval sújtanák – az egyébként is nehéz helyzetben lévő – nyomtatott napi- és hetilapokat, valamint az internetes portálokat, szabadtéri reklámhordozókat és járműreklámokat is.

A kormány az igazságosabb közteherviselés jegyében akarja kivetni az új terhet a „jelentős nyereséget termelő” médiaszektorra- írja az atv.hu.

A Házbizottság jelenleg elérhető napirendi javaslatában ez a napirendi pont nem szerepel. Az ülés 13 órakor kezdődik.

Frissítés:

L. Simon László indítványaként mégis az Országgyűlés elé került a javaslat, melynek szövege itt olvasható.

A javaslat szerint a 2014. évre esedékes adó adóelőlegét - a 2013. évi bevételek alapján - augusztus 20-áig és november 20-áig kell megfizetni.

Az indoklás szerint a reklámadó a fogyasztási-forgalmi adókat előtérbe helyező adórendszer része, és illeszkedik "a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás szempontjából nem kiemelkedő jelentőségű" szegmenseket sújtó különadók sorába.

Címkék: adó reklámadó jog