2016. augusztus 31.

Megtévesztő reklámok a Medifleur termékcsaládról

A GVH a jogsértésért 10 millió forint bírságot szabott ki, és eltiltotta a vállalkozást a jogsértő magatartás folytatásától.

Az eljárásban érintett termékek – a Medifleur lábkrém cukorbetegek részére, a Medifleur testápolókrém cukorbetegek részére, a Medifleur kímélő krémtusfürdő cukorbetegek részére és a Medifleur sampon cukorbetegek részére – kozmetikumok.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Sunfleur Kozmetikai Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette egyes termékeit több televíziós reklámfilmjében, honlapjain és szórólapjain is 2014 októberétől a GVH döntésének napjáig, mert megtévesztően hirdette a fent említett kozmetikumokról, hogy azok cukorbetegeknek ajánlott termékek, és alkalmasak a cukorbetegség tünetei közé tartozó bőrszárazság és annak szövődményei (sebes, repedezett, fekélyes bőr) megelőzésére és kezelésére. A GVH-nak küldött bizonyítékok tartalma nem felelt meg az ágazati szabályoknak.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

• a jogsértő kereskedelmi gyakorlat sérülékeny fogyasztókat célzott meg;

• a jogsértő gyakorlat hosszabb ideig, és a GVH határozatának meghozatalakor is tartott;

• a jogsértéssel érintett termék bizalmi jellegű;

• a szórólapon közzétett üzenet közvetlen és célzott volt.

„Széndobálókat” keres a Heineken

10 órája

Fenntarthatósági témákra érzékeny egyetemistáktól, főiskolásoktól vár ötleteket ökológiai lábnyomának további csökkentésére a társaság.