2013. szeptember 19.

Megtorpanni látszik a hazai startup befektetési piac

2013-ban csökkent a hazai startupokba befektető, Jeremie tőkealapok piaci aktivitása, legalábbis az InsiderBlog értesülése szerint.

2013-ban csökkent a hazai startupokba befektető, Jeremie tőkealapok piaci aktivitása, legalábbis az InsiderBlog értesülése szerint.

Az NFÜ 2013. júniusi adatai szerint, a Jeremie II. Tőkeprogram keretében az első negyedév végéig összesen 18 milliárd forintnyi, kockázati tőkét folyósítottak 75 darab vállalkozásnak, és eEz időarányosan lemaradást mutat, hiszen a 2010 nyarán indult tőkeprogram célja, hogy 2013. december 31-ig 48 milliárd tőkét helyezzen ki magyar startup-okba. Az eddig 3 éve, nagy piaci sikerrel működő programban, - az InsiderBlog szerint - elképzelhető, hogy évvégére rossz esetben, akár 18 milliárd forintnyi befektetés is „bennragadhat”.

A lassulás okai

A blog startupoktól származó értesülései szerint a Jeremie II. programban indult tőketársaságok a várható csaknem tucatnyi befektetés helyett az árpilisi indulás óta, idén nyár végéig, kb. 3-4 db új befektetést eszközöltek. Legalábbis ennyiről értesültek a piac szereplői. Tehát az összesen 3 nagyobb tőkeprogramból álló (Jeremie I-II-III.), és 2 éven belül elköltendő 105 milliárdos program hiába indult sikeresen a régióban vagy ismert már a környező országokban is, ha a folyamat 2013-ban megtorpanni látszik – legalábbis a végső kedvezményezettekhez eljutott pénz tekintetében. A piaci szereplők ennek okát több körülményben látják: egyrészt - a befektetői vélemények szerint - a jobbára 1-1,5 millió eurós nagyságrendű befektetési tartományban nincs elegendő, hazai potenciális, befektetési célpont.

Másrészt - a startup alapítók szerint - azért nem jut el megfelelő ütemben a hazai kisvállalkozásokhoz az európai uniós forrásból finanszírozott, kockázati tőke, mert a kockázati tőketársaságok egyre „keményebb” és sokszor vállalhatatlan feltételeket támasztanak a startup-okkal szemben. Így – a tapasztalatok szerint – nem ritka, hogy a magyar tőkealapok képviselői a startup vállalkozással több mint 9-12 hónapos, elhúzódó tárgyalás folytatnak, vagy például 75-90 százalékos (!) többségi részesedést kérnek tőle. Ez ellentétes a nemzetközi gyakorlattal és piacilag is káros folyamat, hiszen a nemzetközi startup-okban jobbára kisebbséggel rendelkeznek a külföldi tőketársaságok.

15 ezer vállalkozás indulhatna

A startupos blog számításai szerint, három éven belül körülbelül 15 ezer új startupnak kellene indulni hazánkban ahhoz, hogy a piacra lépő Jeremie-s tőketársaságok hatékonyan válogathassanak a legjobb startup-ok közül és elkölthessék a pályázaton elnyert (70%) és saját forrásból (30%) létrehozott 105,8 milliárdos, teljes kockázati tőke forrást. E helyett a gyakorlatban kb. évi 200 új startup ötlet keletkezik, mert egyelőre hiányzanak azok a mechanizmusok (pl. inkubációs és akcelerációs programok), amelyek elősegítenék a startup-ok megfelelő üzleti keretrendszerrel történő, tömeges elindulását, ezzel erősítve a hazai kisvállalkozások további fejlődését és új munkahelyek teremtését.

Címkék: startup