2014. október 30.

Megvalósul a Funke és Springer közti üzlet?

Önállóan és más partnerekkel is jól működhetne a Funke. A stabil márkák, a jó pozicionálás és a digitális ajánlatok is hozzájárulnak az eredményekhez.

Önállóan vagy más partnerekkel is jól működhetne a Funke. A stabil márkák, a jó pozicionálás és a digitális ajánlatok is hozzájárulnak az eredményekhez.

Elméletileg minden egyértelmű: a jövőben az Axel Springer Media Impact (Asmi) viszi piacra a Funke újságait, illetve folyóiratait, további nyomtatott, televíziós és online ügyfeleivel pedig mega-forgalmazóként pozícionálja magát. Azonban még továbbra sem lehet tudni, hogy valóban megvalósul-e ez a terv. Manfred Braun Funke-vezér az együttműködésről és a lehetséges alternatívákról beszélt a Horizontnak adott interjújában.

„Nem csak az Asmi opció létezik, a Medienhaus Deutschlanddal is együtt dolgozhatunk, vagy saját értékesítést is kiépíthetünk. Pár százmillió eurós forgalmunkkal elég erősek vagyunk ehhez is” – mondta el Braun.

Bárhogy is dönt a vállalat, mindenképp nagy hatással lesz a német médiaágazat jövőbeli erőviszonyaira. Ha az Asmi tényleg átveszi a Funke-lapokat, akkor más kiadók is az Asmi felé közeledhetnek. Ha azonban a Funke a Medienhaus Deutschlanddal és más vállalatokkal való együttműködésre épít, végre a Springer Bildjének igazi alternatívájaként pozícionálhatná magát a helyi kiadó.

A Funke pénzügyi helyzetével kapcsolatban Manfred Braun elmondta, hogy a Hörzuval, a TV Digitallal, a Bild der Frauval, a Hamburger Abendblattal és a Berliner Morgenposttal olyan márkákat építettek fel, melyek szép hozamot termelnek. Braun szerint most stabilan kell tartani az eredményt, ápolni kell a márkákat, és sikeresen tovább kell fejleszteni őket. „Ebben elég jók vagyunk. Ha pedig tartjuk jelenlegi eredményszintünket, pénzügyileg elég játékterünk lesz a vállalat további fejlesztésébe való invesztálásba” – tette hozzá.

Bár helyi lapjaik is jó hozammal működnek, ezek továbbfejlesztése is fontos feladat. Annak ellenére, hogy sokak szerint napilapokat 8 és 80 év között mindenki olvas, Braun hangsúlyozta a célcsoport-választás fontosságát. A különböző csoportoknak pedig különböző lehetőségeket kell kínálniuk.

A digitális stratégiákkal kapcsolatban a Funke vezére elmondta, hogy a print és a digitális stratégia körüli viták során nem szabad elfelejteni, hogy a vállalat számára elsősorban a tartalom számít. „Számomra a digitális termékek főként az előfizetői állomány stabilizálása érdekében fontosak” – nyilatkozta. „Nem csak napilapjainkkal szeretnénk meggyőzni az embereket, de további ajánlatokat is szeretnénk nyújtani. Ezek gyakran digitálisak” – tette hozzá. Az online termékekből befolyó jelentős bevétel nyilvánvalóvá teszi Braun számára, hogy a kínálat attraktivitásának megőrzése érdekében fontos a digitális termékekbe való befektetés.

A cikket a Médianéző nemzetközi hírfigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

12 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)