Gilli Gábor Gergő 2013. június 20.

Megvált ifiportáljától a Sanoma

Több mint egy hónappal ezelőtt, szép csendben eladta a HotDog.hu ifjúsági portálját a Sanoma Media egy kis magyar kft.-nek.

Több mint egy hónappal ezelőtt, szép csendben eladta a HotDog.hu ifjúsági portálját a Sanoma Media egy kis magyar kft.-nek.

A médiacég Újmédia-divíziója 8 évvel ezelőtt, jóval a Facebook népszerűvé válását megelőzően indította el a fiataloknak szóló közösségi portálját, a HotDog.hu-t, melyről a Facebook oldalukon a site szerkesztői azt írják, hogy "Magyarország legnagyobb ifjúsági portálja. ~290.000 aktív regisztrált tag, ~150.000 napi látogató".

A Dynamo Online a vevő

A Hotdog.hu impresszuma alapján a budapesti székhelyű Dynamo Online Kft. nevű, idén március végén bejegyzett, II. kerületi, és mindössze 500 ezer forint alaptőkéjű vállalkozás személyében sikerült nemrég vevőre találnia az oldalnak. Cégbírósági adatok alapján a kft. ügyvezetője Dévényi Balázs, tulajdonosa pedig a Dynamo Kommunikáció Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Az anyacégnek 50 százalékot meghaladó tulajdonosa Kádár Tamás, valamint ugyancsak rendelkezik benne tulajdonnal Dévényi Balázs és Valter Erik. A Dynamo Kommunikáció ugyancsak cégbírósági adatok alapján 2012-ben 78 millió forint árbevételre tett szert, és az évet mindössze 96 ezer forint mérleg szerinti eredménnyel zárta.

Miért adta el a site-ot a Sanoma?

Információnk szerint arról lehet szó, hogy a Sanoma már nem látta annak esélyét, hogy a továbbiakban sikerülhet a site-tal jelentősebb látogató- és hirdetőpiaci sikereket felmutatni, és a továbbiakban a fejlesztések fókuszát a sikeresebb termékekre kívánják fordítani. A Sanoma döntésében minden bizonnyal szerepet játszhatott az is, hogy a fiatalok érdeklődése az elmúlt időszakban főleg a Facebook felé fordult – hasonló problémákkal küzd az iWiW is -, így a hirdetők szempontjából is egyre kevésbé volt vonzó a magyar site. (Cikkünk elkészítésekor egyébként felkerestük a HotDog.hu oldalt, ahol jellemzően csak Google Adsense hirdetésekkel találkoztunk.) Úgy tudjuk, hogy a váltás óta a HotDog.hu eddigi főszerkesztője, Vidó Viktor már csak a Profession.hu állásportálért felel.

Megkerestük a Sanomát is.  Dunai András, a digitális üzletág vezetője megerősítette az eladásról szóló értesülésünket. Mint elmondta: a Sanoma sokáig inkubálta, fejlesztette ezt a közösségi elemekkel bíró ifjúsági portált, ám - a Facebook megerősödésével párhuzamosan - egyértelművé vált, hogy nem tud olyan látogatottságot elérni, és nem tud olyan figyelmet kapni, hogy egy multinacionális cég portfoliójában működőképes legyen. Hozzátette: a site egy kisebb cég portfoliójában jobb helyen van, több vevőjelölt is volt, közülük lett a Dynamo a befutó.