2012. május 17.

Megvan az Arany Penge rövidlistája

Az ügyfelek közül a Magyar Telekom, a Vodafone és a Porsche Hungária szerepel a legtöbb nevezéssel, az ügynökségek közül az ACG az éllovas.

Az ügyfelek közül a Magyar Telekom, a Vodafone és a Porsche Hungária szerepel a legtöbb nevezéssel, az ügynökségek közül az ACG az éllovas.

Lezárult a a MAKSZ által jegyzett 13. Arany Penge Kreatív Fesztivál zsűrizése. A reklámfesztiválra idén rekord számú, összesen közel 300 nevezés érkezett, ebből - több szűrő után - végül 145 alkotás jutott rövidlistára.

A Tordai Péter zsűrielnök által felállított szempontrendszer nemcsak a kreativitást és az ötletet, hanem a megjelenés helyét, számát és a célcsoport relevanciáját is figyelembe vette. Ennek nyomán már az előzsűrizés során több nevezett alkotás kihullott a versenyből. A kreatívszakemberekből álló főzsűri a 153 előválogatott alkotásból továbbiakat ejtett ki etikai, morális okokból, illetve scam gyanú miatt, így alakult ki a 145-ös mezőny.

Az idei versenyre 15 kategóriában lehetett nevezni. A legtöbb, 23 rövidlistás pályamunka Filmes megoldások kategóriában született. Digitális megoldások kategóriában 18, míg Rendezvényes megoldások kategóriában 16 nevezés került döntőbe. Emellett Társadalmi célú és Integrált megoldások kategóriában is szép számban talált jó nevezéseket a zsűri, közölték.

A döntőbe jutott ügynökségek közül a legtöbb shortlistre jutott alkotással az ACG (15), a Laboratory Ideas (14) és a DDB (13) van versenyben. Az élmezőnyben van még a kirowski Isobar, a Café Communications és a Cluso.

Megrendelői oldalon a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és Porsche Hungaria kampányai szerepelnek a legtöbbet a listán, de az Extreme Digital és a Kraft Foods is számos nevezést tudhat magáénak. Több olyan kampány is volt – a Sió Megszállottak, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, Elektromos Dobozok és a Zöld Pardon Forever – amelyek több kategóriában is rövidlistára kerültek.

A díjátadót 2012. május 25-én, a Dürlin rendezvényközpontban tartják.

A rövidlistások elérhetőek itt.